Lager exportvolume uien door prijsplafond Senegal

09-12-2022 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Uit de laatste exportcijfers voor uien van het GroentenFruit Huis blijkt dat in week 46 27.578 ton uien zijn afgezet.

Sinds week 34 is het weekvolume niet meer op dit niveau gekomen. In de exportcijfers van week 46 is te zien dat er amper uien naar Senegal gingen.

Prijsplafond losgelaten

Senegal valt uit de pas met slechts 1.855 ton in week 46. Ter vergelijking, dit seizoen was het gemiddelde weekvolume dat naar Senegal ging in week 27 tot en met week 45 bijna 5.000 ton.

De regering van Senegal stelde in november een prijsplafond in voor importuien om de binnenlandse prijzen niet te duur te maken. Vanuit Senegal durfden importeurs daardoor een tijdje geen uien in te kopen. Uiteindelijk heeft het prijsopdrijvend gewerkt, omdat te weinig uien binnen kwamen. Het prijsplafond is ondertussen losgelaten. Want het land heeft de uien uiteindelijk gewoon nodig, waardoor ondertussen (in december) de stroom uien weer op gang is gekomen.

Ivoorkust, Groot-Brittannië en de Dominicaanse Republiek waren medio november de belangrijkste afnemers. Ivoorkust is nog goed aan de markt, maar gaat eind dit jaar ook minderen in volume. De vraag naar uien wordt wat dat betreft een stuk minder. De verwachting is dat de prijs er wel op blijft omdat het aanbod (goede) uien niet heel ruim is dit seizoen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer