Lagere Argentijnse oogstverwachting stuwt prijzen

17-01 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De afgelopen week bewogen prijzen voor sojabonen op de internationale markten omhoog. De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, stond maandag 16 januari op 310 punten (jaar 2000 = index 100). De prijsindex voor sojabonen staat momenteel 10% hoger dan een jaar geleden.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft eind vorige week in het laatste Wasde-rapport de Argentijnse oogst met 4 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 45,5 miljoen ton sojabonen voor oogst 2022-’23. Andere analisten schatten de Argentijnse oogst tussen 37 en 44 miljoen ton.

Prijsstijgingen

Het aanbod op de wereldmarkt wordt daardoor krapper, met prijsstijgingen als gevolg. Het lijkt erop dat Argentinië de komende week neerslag kan verwachten, wat erg welkom is na een zeer droge periode. De ontwikkelingen in Argentinië worden goed in de gaten gehouden, omdat de droogte de voortgang van de inzaaiwerkzaamheden vertraagde.

Grotere Braziliaanse en Chinese oogst

De tegenvallende Argentijnse oogst wordt in het Wasde-rapport deels gecompenseerd door een grotere Braziliaanse en Chinese oogst. Brazilië verwacht een flinke oogst van 153 miljoen ton sojabonen (+1 miljoen ton). De verwachte wereldwijde export voor 2022-2023 is door het USDA met 1,9 miljoen ton verlaagd naar 167,5 miljoen ton sojabonen. De ontwikkelingen rondom Covid in China blijven van invloed op de afzetmarkt.

Koolzaad

Voor koolzaad is deze week op de Parijse termijnmarkt rond € 565 per ton genoteerd. Dat is iets hoger dan vorige week. De verwachting is dat hogere palmolie prijzen in Maleisië de koolzaadnoteringen op korte termijn ondersteunen. Maar de Australische oogst komt op de markt en kan prijsstijgingen afremmen.

Prognose: volatiele oliezadenmarkt

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer