Lagere dollar weerspiegelt inflatievrees

Foto: Joseph Nair/NurPhoto/Shutterstock
Foto: Joseph Nair/NurPhoto/Shutterstock

De dollar is sinds begin april bijna 4% in waarde gedaald ten opzichte van de euro.

De ECB noteerde op donderdag 20 mei een koers van $ 1,2203 ten opzichte van de euro. Dat is weliswaar voor de tweede dag op rij een fractie hoger, maar begin april stond de dollar nog op net iets meer dan $ 1,17. De geleidelijk daling van de Amerikaanse munt tot nu toe heeft vooral te maken met de vrees voor hogere inflatiecijfers.

Die inflatievrees zorgde deze week opnieuw voor forse koersschommelingen op de wereldwijde beurzen. Afgelopen woensdag gaat zelfs de boeken in als een zwarte dag voor cryptomunten. Bitcoin en andere cryptovaluta’s verloren binnen een handelsdag tientallen procenten aan waarde en wonnen dat deels weer terug. In die context is een koersdaling van 4% in bijna 2 maanden tijden niet meer dan een rimpeling.

Inflatie en wijzigingen in beleid

De onzekerheden over inflatie en wijzigingen in het beleid van centrale banken houden echter een grote invloed. De vrijgekomen notulen van de Amerikaanse Federal Reserve zijn opgevat als steun voor de aandelenmarkten. Bestuurders hebben deels wel uitgesproken dat het opkoopprogramma wel wat minder kan. Tegelijkertijd woorden zoveel voorwaarden genoemd waar aan voldaan moete zijn dat het net zo goed nog wel even kan duren voordat daadwerkelijk de geldkraan iets dichtgedraaid wordt.

Voorlopig druk op dollar

De druk op de dollar houdt nog wel even aan volgens ABN Amro in de wekelijkse update over rente en wisselkoersen. De tienjaarsrente in de VS is iets gedaald, de economische cijfers die recent zijn gepubliceerd vallen wat tegen en door de hogere inflatie is de reële rente ook iets lager. Dat zijn allemaal factoren die op de korte termijn blijven drukken op de dollarkoers.

Voor de langere termijn houdt ABN Amro aan een iets sterkere dollar ten opzichte van de euro later dit jaar. De analisten van de bank gaan er net als veel bestuurders van centrale banken nog steeds van uit dat de hoge inflatiecijfers tijdelijk zijn. De raming voor eind 2021 blijft $ 1,15, voor eind 2022 is dat $ 1,10 per euro.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.