Lagere graannoteringen door recessiedruk

21-12-2022 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De angst voor een economische recessie blijft druk geven op de graanmarkt. Tarwenoteringen bewegen omlaag, zowel op de termijnmarkten als op de fysieke markten.

De graanbeurs in Groningen noteerde deze week voor het laatst in 2022 € 4 lager voor voertarwe op € 298 per ton. Sinds begin februari van dit jaar is niet meer onder € 300 genoteerd door de Groningse graanbeurs.

De handel op de markt is rustig, zoals altijd deze periode van het jaar. Voerleveranciers zitten tussen kerst en het nieuwe jaar goed ingedekt. De internationale handel is ook rustig. Verder is Russische tarwe concurrerend op de wereldmarkt, wat ook voor prijsdruk zorgt.

Europese prijzen dalen ook, omdat Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, verwacht dat de graanproductie voor EU-27, inclusief Groot-Brittannië, in 2023 uitkomt op 304,4 miljoen ton. Voor oogst 2022 was dat 285,1 miljoen ton.

De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs stond 20 december op € 296,50 per ton voor het eerst aflopende contract (maart 2023). Dat is vergelijkbaar met het niveau van voor de oorlog in Oekraïne.

De maisnoteringen zijn gedaald, maar lijken te stabiliseren, mede door goede vraag vanuit China. Handelaren houden de weersomstandigheden in Zuid-Amerika goed in de gaten. In een deel van Argentinië is afgelopen weekend neerslag gevallen en ook in het zuiden van Brazilië wordt regen verwacht. Dat is gunstig voor de gewassen, omdat het daar aan de droge kant is.

Vooruitkijkend is de wereldwijde maisbalans niet heel ruim. Er is minder mais in Oekraïne geteeld door de oorlog. En een gedeelte komt door nattigheid vertraagd van het land. Daarbij is het lastiger om de mais te drogen omdat de energie duur is en moeilijk om aan te komen.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer