Er wordt in de Europese Unie geen recordoogst tarwe verwacht, op de markt is geen zware oogstdruk merkbaar.
De tarweoogst is begonnen in grote delen van Europa. In Zuid-Europese landen wordt al langer gedorst. De oogstwerkzaamheden gingen hard toen het droog was en door neerslag was het hier en daar wat rustiger. Op de markt is geen zware oogstdruk merkbaar.
Er wordt in de Europese Unie geen recordoogst verwacht, waardoor het aanbod graan dat op de markt wordt afgezet niet groot is. De oude oogst is behoorlijk opgeruimd en veroorzaakt daardoor geen druk op de prijzen meer. De nieuwe oogst wordt prima opgenomen door de industrie.
Opbrengsten in Duitsland lijken redelijk en de kwaliteit is goed. Telers verkopen niet veel tarwe en de industrie moet voorraden nog verder aanvullen, mede daardoor blijven de prijzen op niveau. De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC) steeg eind vorige week boven 180 punten. Dat is de hoogste stand in ruim een maand. De verwachting is dan ook dat de prijzen de komende weken redelijk stabiel blijven.
In Europa worden lage waterstanden verwacht in de Moezel, Rijn en Donau. Deze rivieren zijn een belangrijke transportroute voor tarwe, gerst en mais. Hoewel de waterstanden nog niet te laag zijn, gaan de transportprijzen al omhoog. Dat komt doordat de vrachten deze week al zijn volgeboekt, omdat na het weekend laag water wordt verwacht.
Op de internationale markt heerst ook een afwachtende houding. Net zoals in Europa zijn de opbrengsten in Rusland niet hoog. De Russische tarweproductieprogonse werd de afgelopen weken verlaagd, nadat de verwachting vorige maand te optimistisch was. Prijzen voor Russische tarwe voor de wereldmarkt zijn mede door de lagere oogstprognoses gestegen.
Rusland exporteerde de eerste periode van het nieuwe verkoopseizoen (1 juli tot 9 juli) ruim 70% minder dan een jaar eerder. De verwachting is dat exporteurs in juli en augustus beperkt verkopen en in het najaar harder gaan lopen, meldt marktbureau SovEcon. De graanuitvoer vanuit de EU komt 1 juli tot en met 12 juli uit op 373.981 ton. Dat is 63% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Prognose: graanmarkt is prijshoudend.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina