Lagere graanprijzen door minder spanning op graanmarkt

05-10 | |
Maisoogst in Illinois, begin oktober. De maisoogst in de VS is voor 20% voltooid. Daarmee liggen oogstwerkzaamheden 2% achter op het vijfjarengemiddelde. - Foto: ANP
Maisoogst in Illinois, begin oktober. De maisoogst in de VS is voor 20% voltooid. Daarmee liggen oogstwerkzaamheden 2% achter op het vijfjarengemiddelde. - Foto: ANP

De spanning op de graanmarkt lijkt wat af te nemen. Na de forse prijsstijgingen van vorige week dalen tarweprijzen daardoor weer wat.

De oorlog in Oekraïne en de onzekerheden die daardoor ontstaan blijven de internationale graanmarkten beroeren. Vorige week nam de spanning toe nadat de Russische president Poetin vier Oekraïense regio’s heeft geannexeerd via nepreferenda. Ook steeg de Amerikaanse tarweprijs door de naar beneden bijgestelde tarweproductieraming. De Verenigde Staten verwachten de op één kleinste tarweoogst in 20 jaar. De spanning lijkt ondertussen wat af te nemen en tarweprijzen dalen daardoor weer na de forse prijsstijgingen van vorige week.

Recordnotering voertarwe op Graanbeurs Groningen

Noteringen op de lokale markten bewegen deze week nog omhoog, ingegeven door de prijsbewegingen van vorige week op de internationale markten. De graanbeurs in Groningen noteerde eerder deze week voor voertarwe € 14 hoger op € 330 per ton. Dat is het hoogste prijsniveau sinds eind juni.

Ook de Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week € 4,50 hoger op € 358 per ton voor EU-voertarwe. De Rotterdamse noteringen zijn CIF, wat betekent dat de prijs inclusief kosten (zoals verpakking, verzekering en transport) tot in de haven van eindbestemming is. Hierdoor staat de Rotterdamse notering op een hoger niveau dan de termijnmarktnotering.

De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago en Parijs dalen in oktober, ondanks dat de inzaaiwerkzaamheden in de Verenigde Staten voor wintertarwe achter loopt. Op 2 oktober was 40% van de Amerikaanse wintertarwe ingezaaid, waar het vijfjarengemiddelde rond dezelfde peildatum op 44% zit. Het tekort aan neerslag blijft een punt van zorg.

Lagere oogstprognose mais in Europa

De maisoogst in de VS is voor 20% voltooid. Daarmee liggen oogstwerkzaamheden 2% achter op het vijfjarengemiddelde. In Europa heeft de Europese Commissie de prognose voor de maisoogst met bijna 4 miljoen ton verlaagd naar 55,5 miljoen ton. Mais heeft flink te lijden gehad van de langdurige droogte in de zomer.

Lees ook: Franse maisoogst kleinste in ruim 30 jaar

De lagere opbrengst ondersteunt de maisnotering op de Parijse termijnmarkt. Minder beschikbare mais vanaf het noordelijk halfrond maakt dat gekeken wordt naar Zuid-Amerika, waar in Argentinië de inzaaiwerkzaamheden voor mais achter loopt op vorig jaar door droogte. Een mogelijk langdurige droogteperiode door het aankomende weerfenomeen La Niña ondersteunt de maisprijzen op de langere termijn.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer