Doorgaan naar artikel

Lagere oogstraming tarwe helpt prijsvorming niet

Ondanks een toenemende tarweconsumptie en een kleinere beginvoorraad, verwacht USDA dat de eindvoorraad tawre in de VS wat meer toeneemt. - Foto: Canva/HaiGala

Ondanks een toenemende tarweconsumptie en een kleinere beginvoorraad, verwacht USDA dat de eindvoorraad tawre in de VS wat meer toeneemt. - Foto: Canva/HaiGala

Een wereldwijd lagere oogstraming voor tarwe heeft niet kunnen voorkomen dat de graanprijzen verder onder druk zijn gekomen.

De handel werd verrast door grotere opbrengsten dan verwacht in de Verenigde Staten en dat bepaalde de koers van de prijsvorming op de termijnmarkten.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde dinsdagavond 11 juli het Wasde-rapport van juli met nieuwe oogstramingscijfers. Hieruit blijkt dat marktkenners van USDA mikken op een wereldwijd kleinere oogst dan de voorspelling van een maand geleden. Het nieuwe cijfer kwam ruim 3,5 miljoen ton lager uit op 796,67 miljoen ton tarwe.

Tarweconsumptie neemt sterker toe

Bovendien neemt de consumptie volgens dit rapport sterker toe dan vorige maand werd voorspeld. Met name door een grotere afzet in het veevoer stijgt het tarweverbruik in het seizoen 2023-’24 tot bijna 800 miljoen ton. Daarmee valt de consumptie dus groter uit dan de productie. Tot voor kort rekende men nog op een oogst die groter zou uitvallen dan het verbruik. Het resultaat hiervan is dat de voorraden naar verwachting afnemen naar 266,5 miljoen ton.

VS verwacht grotere tarweoogst, andere landen juist kleiner

In de Verenigde Staten is de productieraming ten opzichte van vorige maand met zo’n 2 miljoen ton verhoogd naar 47,33 miljoen ton. Ondanks een toenemende consumptie en een kleinere beginvoorraad, verwachten de rekenmeesters van USDA dat de eindvoorraad in de VS toch wat meer toeneemt.

Tegenover deze aanpassing zijn er verlagingen te melden in de oogstvoorspellingen in Argentinië, Canada en de Europese Unie. Het gaat daarbij in totaal om een bijstelling van 6,5 miljoen ton ten opzichte van de raming in juni. De voorraden in deze landen worden zodoende ruim 3 miljoen ton lager ingeschat.

Daar komt bij dat de consumptie in China waarschijnlijk nog wat (+2 miljoen ton) verder toeneemt ten opzichte van de vorige raming, waardoor de voorraad in China met 2,55 miljoen ton afneemt. Deze aanpassingen sneeuwden echter onder bij de cijfers die gepubliceerd werden over de situatie in de Verenigde Staten.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin