Lagere opbrengst voor zomergraan in EU

26-07 | |
Oogsten van tarwe. - Foto: Mark Pasveer
Oogsten van tarwe. - Foto: Mark Pasveer

De opbrengsten voor zomergranen in de Europese Unie vallen door aanhoudend warm en droog weer in grote delen van Europa aanzienlijk lager uit.

De verwachte opbrengsten voor korrelmais, zonnebloemen en sojabonen zijn in deze maandprognose het sterkst verminderd – met 8% tot 9% – en liggen daarmee onder het vijfjarengemiddelde. Dat blijkt uit de juli-prognose van het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie.

De zachte tarweopbrengst is 0,3% naar beneden bijgesteld vergeleken met de juni-prognose naar 5,74 ton per hectare. Zomergerst komt ruim 2% lager uit op 4,1 ton per hectare. De hectareopbrengst van wintergerst is in juli met 0,2% verlaagd vergeleken met de vorige maand.

De opbrengsten van de wintergewassen liggen dichtbij het vijfjarengemiddelde. De wintergewassen naderen het einde van het seizoen en hebben minder te lijden gehad onder het ongunstige weer.

Extreem heet en droog

In verschillende delen van Europa was het extreem heet en droog. Hierdoor is het opbrengstpotentieel van de zomergewassen getroffen. Grote delen van Spanje, het zuiden van Frankrijk, Midden- en Noord-Italië, Midden-Duitsland, Noord-Roemenië, Oost-Hongarije en West- en Zuid-Oekraïne hadden te maken met een langdurig neerslagtekort.

De droogte en hitte viel in verschillende regio’s samen met de bloeifase, dat heeft een negatief effect op de opbrengsten. Ook zijn veel gewassen afhankelijk van irrigatie, maar door de lage stand van de waterreservoirs was er onvoldoende water om te kunnen beregenen.

In enkele landen zoals Ierland, Scandinavië en het gebied van de Baltische Staten waren de condities wel gunstig.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer