Doorgaan naar artikel

Lagere prijzen zorgen mede voor vlotte uitvoer van EU-tarwe

De prijs voor EU-tarwe ligt sinds de laatste week van april onder het niveau van Russische tarwe. Dat geeft de uitvoer een impuls. - Foto: Peter Roek premium

De prijs voor EU-tarwe ligt sinds de laatste week van april onder het niveau van Russische tarwe. Dat geeft de uitvoer een impuls. - Foto: Peter Roek

De uitvoer van Europese tarwe verloopt vlot. Volgens voorlopige cijfers van de EU is van 1 juli 2022 tot en met 30 april 2023 25,7 miljoen ton zachte tarwe uitgevoerd.

De Europese Commissie geeft aan dat de gegevens voor dit seizoen nog niet compleet zijn, omdat niet alle aangiften van voor 30 april zijn verwerkt.

De lagere prijzen voor tarwe heeft de uitvoer een impuls gegeven. De prijs voor EU-tarwe ligt sinds de laatste week van april onder het niveau van Russische tarwe. Dat maakt Europese de grondstof concurrerender op de wereldmarkt. De uitvoer van EU-tarwe loopt dit verkoopseizoen tot en met 30 april 9,4% voor op de afzet in dezelfde periode een jaar eerder.

De belangrijkste afnemers van Europese zachte tarwe zijn dit seizoen Marokko (4,1 miljoen ton), Algerije (3,6 miljoen ton), Nigeria (2,2 miljoen ton), Egypte (1,6 miljoen ton) en Saoedi-Arabië (1,4 miljoen ton). De helft van de Europese tarwe-export is naar deze vijf afnemers gegaan.

Minder gerst uitgevoerd, meer mais ingevoerd

De uitvoer van Europese gerst loopt met 6,7 miljoen ton ruim 21% achter ten opzichte van een jaar eerder. De achterstand ten opzichte van een jaar eerder wordt de achterstand de laatste periode kleiner.

Europese landen hebben een flinke hoeveelheid mais ingeslagen. Dit verkoopseizoen tot en met 30 april is bijna 23 miljoen ton mais ingevoerd. Het importvolume ligt met 71% ruimschoots boven het niveau van een jaar geleden. Vorig jaar voerde de EU in dezelfde periode 13,5 miljoen ton mais in.

Lees ook de marktanalyse: Aanhoudende druk op graanprijzen

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin