Doorgaan naar artikel

Lagere sojabonenprijs door verwachte recordoogsten

De aanplant van oliezaden verloopt goed. Foto: Canva premium

De aanplant van oliezaden verloopt goed. Foto: Canva

In de Verenigde Staten wordt een recordoogst sojabonen verwacht. De ogen vanuit de oliezadenmarkt zijn daarom gericht op de inzaaiwerkzaamheden daar.

De aanplant verloopt goed. Op 14 mei was 49% van het Amerikaanse areaal soja ingezaaid. Het vijfjaarsgemiddelde ligt op 36% op dezelfde peildatum. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verwacht Amerika dit seizoen een sojabonenproductie van 122,7 miljoen ton. Ter vergelijking, in 2022-’23 en 2021-‘22 werd respectievelijk 116,4 miljoen ton en 121,5 miljoen ton sojabonen geoogst.

Aanhoudende prijsdruk

De prijsdruk op sojabonen houdt door de goede aanplant en verwachte recordoogsten aan. Brazilië heeft namelijk ook een recordoogst aan sojabonen binnengehaald, waardoor de wereldwijde productie voor 2023-‘24 hoger uitkomt dan het voorgaande seizoen. Volgens het recentste Wasde-rapport van het USDA komt de wereldwijde productie van oliezaden uit op 671,2 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door gestegen producties in Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten.

Wereldwijde handel oliezaad

De wereldwijde handel in oliezaden is in 2023-’24 naar verwachting iets minder levendig. Hoewel de export van sojabonen toeneemt, wordt deze gecompenseerd door minder handel in koolzaad en zonnebloemzaad. De export loopt terug, omdat belangrijke importerende landen zelf meer produceren. En aan de andere kant verwachten grote exporteurs een lagere koolzaadproductie.

Voor Europa wordt uitgegaan van een recordoogst zonnebloemzaad van 11,5 miljoen ton. Dat is 2,2 miljoen ton meer dan vorig seizoen (2022-’23) werd geproduceerd. Ook het koolzaadgewas groeit goed in Europa. Er wordt een flinke EU-productie verwacht. Daarnaast verwacht Canada meer koolzaad te oogsten.

Prognose: redelijk stabiele prijs sojabonen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin