Lagere suikernotering op langere termijn

29-11-2022 | |
suikernotering
Oogst van suikerriet in India. Het land stevent af op een recordproductie van 36,5 miljoen ton. - Foto: Sipa

Op de korte termijn zijn de noteringen voor suiker hoger dan voor de langere termijn. Op de wereldmarkt blijven suikerproducenten in India proberen om onder eerder afgesloten contracten uit te komen, zodat ze kunnen profiteren van de huidige hoge suikerprijs.

In Europa liggen de suikerprijzen ook hoog. Südzucker, Europa’s grootste suikerproducent, heeft aangekondigd de suikerprijzen volgend jaar verder te verhogen. De hoge kosten voor energie en gewasbescherming, kunstmest maken dat de suikerproducent de prijzen verhoogt.

Productiedaling in Europa

Prijzen staan al op een hoog niveau. De prijzen van voedingssuiker in de EU stegen in september naar een record van € 512 per ton. Dat is bijna 3 keer zo veel als een jaar eerder. In Europa wordt komend seizoen een productiedaling van 1 miljoen ton verwacht. Dat draagt bij aan de opwaartse druk.

Meer suiker in 2022-’23

De International Sugar Organisation (ISO) gaat voor het huidige seizoen uit van een suikertekort van 1,7 miljoen ton. Voor seizoen 2022-’23 verwacht ISO een overschot van 6,2 miljoen ton suiker in de wereld. Belangrijke suikerproducenten verwachten juist meer suiker te produceren in seizoen 2022-‘23.

Goede oogstvooruitzichten in Brazilië

Op de langere termijn zijn de oogstvooruitzichten goed in Brazilië. De productie van suiker kan gunstig uitvallen op zo’n 44,4 miljoen ton. Ook de verdeling in productiesuiker en ethanol kan gunstig zijn voor de suikermarkt, omdat er nog veel onduidelijk is over de brandstofbelastingen van de nieuw verkozen president Lula da Silva.

Recordproductie suiker in India

Ook India stevent af op een recordproductie van 36,5 miljoen ton. In seizoen 2022-‘23 kan vooralsnog 6 miljoen Indiase suiker worden uitgevoerd. Mogelijk wordt later in het seizoen een extra exporthoeveelheid van 2 tot 3 miljoen ton afgegeven. Dat drukt de prijzen op de langere termijn.

Prognose: hoge suikerprijs korte termijn

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer