Lagere tarweprijs interessant voor kopers

Prijzen voor tarwe dalen deze week op de termijnmarkt in Parijs.

De daling had deels een technische grondslag, maar de verbeterde weersomstandigheden en de dalende prijzen op de termijnmarkt in Chicago waren ook van invloed. De maaltarwenotering op de Parijse termijnmarkt is onder het niveau van € 180 per ton gedaald voor het eerst aflopende contract (september).

Huidig prijsniveau interessant om op te kopen

Graanhandelaren merken dat het huidige prijsniveau interessant is om op te kopen. De mindere opbrengsten voor komend seizoen liggen deels in belangrijke Europese productiegebieden. Deze landen zijn qua aanvoer interessant voor Europese spelers.

Termijnmarkt tarwe op laag niveau

De termijnmarkt voor tarwe beweegt op een relatief laag niveau; medio maart stond de tarwenotering voor het eerst aflopende contract voor het laatst op hetzelfde niveau. Waar de termijnmarktprijzen relatief laag staan, is de fysieke granenmarkt redelijk stabiel. De voorraden van de oude oogst zijn aan de krappe kant.

De eerder verwachte redelijk vroege oogst komt door de neerslag en het koele weer toch op een normale oogsttijd uit. Een krappe overgang van oude naar nieuwe oogst, gekoppeld aan een nieuwe oogst die qua volume onder gemiddeld lijkt uit te komen, maakt dat de prijzen naar verwachting niet verder dalen.

Onzekerheid boven de markt

Maar er blijft een grote onzekerheid boven de markt hangen. En dat is de economische crisis voortgekomen uit de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Dat maakt de inschatting voor de afzet erg onzeker. De maalindustrie draait momenteel zo’n 15% minder en zit dus nog niet op volledige capaciteit. Ook de mengvoerindustrie heeft minder afzet.

Stabiele maisprijs

De maisprijs beweegt redelijk stabiel. Er is wereldwijd voldoende mais beschikbaar en dat zet druk op de prijzen. Maar de Europese importheffing beperkt de ruimte omlaag, waardoor de EU-maisprijs redelijk gelijk blijft. Daarbij is mais langzaamaan minder interessant voor de mengvoerindustrie, omdat de tarwe- en gerstprijzen zijn gedaald.

Prognose: graanmarkt is prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.