Doorgaan naar artikel

Lagere tarweprijzen mede door weinig vraag

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Lagere Russische tarweprijzen en flinke exporthoeveelheden drukken op de wereldmarktprijzen. Dat zorgt mede voor lagere prijzen op de fysieke markt.

Er is momenteel weinig handel. Voerleveranciers lijken voor de komende maand goed te zijn ingedekt. Telers die zelf het verkoopmoment bepalen zijn afwachtend om de tarwe te verkopen, omdat de prijs de laatste dagen stapjes terug zet. Voertarwe wordt eveneens aangeboden vanuit Duitsland en Frankrijk omdat ook daar voldoende voertarwe beschikbaar is.

De oogstperiode is vrij lang geweest en het is nu afwachten hoe de markt zich gaat zetten. Op termijn is de verwachting dat de voertarweprijs kan herstellen. Verder wordt gekeken naar de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied. Zolang transport over de zee geen optie is, maar met treinen en via de rivier de Donau graan uit Oekraïne wordt gehaald, zal dat druk in Europa geven. Dit omdat onderweg toch graan kan blijven ‘hangen’ in bepaalde landen.

De kwaliteit van de voertarweoogst is dit seizoen dus geen probleem, maar voor baktarwe is het lastiger. Valgetallen – van met name tarwe die na de regen van het land is gehaald – vallen tegen, voornamelijk in het midden van het land. In het zuiden kon eerder worden geoogst, waardoor meer tarwe voor de regenperiode van het land is gehaald.

Rusland drukt duidelijke stempel

Op de wereldmarkt drukt Rusland deze periode een duidelijke stempel. Volgens het Russische landbouwadviesbureau SovEcon maakt de Russische tarwemarkt een kanteling. In de periode juni tot augustus stegen Russische tarweprijzen 36%. De gemiddelde prijs voor tarwe is na wekenlange prijsstijgingen nu aan het dalen. Dit komt omdat de binnenlandse vraag naar Russische tarwe afneemt en het aanbod is toegenomen. Daarnaast kopen exporteurs minder tarwe omdat voorraden waarschijnlijk voldoende zijn aangevuld voor de komende periode. Volgens SovEcon was op 24 augustus ruim 60% van de tarwe geoogst in Rusland. De verwachting is dat Rusland 92,1 miljoen ton tarwe oogst. Deze schatting is onlangs met 5 miljoen ton verhoogd.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin