Lagere winkelprijs varkensvlees moet overschot wegwerken

04-03 | |
Foto: Jon Super/PA Wire via ANP
Foto: Jon Super/PA Wire via ANP

Het is toch een beetje de omgekeerde wereld: de Britse National Pig Association is blij dat supermarktketen Morrisons varkensvlees en alles wat daarvan gemaakt is, goedkoper maakt.

De Britse National Pig Association (NPA) hoopt dat door een lagere winkelprijs de consument nu nog meer Brits varkensvlees gaat kopen, zodat de opeenhoping van varkens bij de fokkers zelf snel opgelost kan worden. “De boeren in onze sector zitten tot over hun oren met varkens opgescheept”, zegt directeur Zoe Davies.

Grote overschotten

De Britse varkenssector zit met grote overschotten door twee oorzaken. Regelmatig moeten grote slachterijen, zoals van 2 Sisters Food Group en Cranswick, enige tijd dicht omdat coronabesmettingen onder het personeel zijn geconstateerd. Ook werken veel abattoirs op een lagere capaciteit wegens het grote aantal ziekte- of quarantainegevallen. Tegelijkertijd zorgt brexit voor grote problemen bij de export. Davies stelt keer op keer dat regelmatig ladingen varkensvlees of varkens bij de grens blijven steken, omdat iets blijkt te mankeren aan de vereiste papieren. Beleidsmedewerker Charlie Dewhirst heeft dat net deze week weer onderstreept tijdens een hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor voeding en plattelandszaken die een spoedonderzoek instelt naar de brexit-chaos.

Minder invoer van varkensvlees

Aan de andere kant is het wel zo dat de invoer van varkensvlees, bacon en ham uit EU-landen sterk is afgenomen, ook voor brexit. In 2020 hebben de Britten volgens gegevens van de douane (HMRC) in totaal 813.800 ton van dergelijke producten uit het buitenland aangevoerd, 85.700 ton ofwel bijna 10% minder dan in 2019. De aanvoer uit Nederland kromp nog sterker, namelijk met 16% van 25.248 ton naar 132.674 ton. Denemarken bleef de grootste leverancier met 196.563 ton, een daling met 6,5%, terwijl Duitsland op de tweede plaats bleef met 180.983 ton wat 3,5% minder was dan in 2019.

Buitenshuis eten

“De invoer van varkensvlees nam inderdaad aardig sterk af. Dat kwam doordat de markt voor buitenshuis eten door corona dramatisch kromp. In dat segment wordt vooral veel buitenlands vlees gebruikt. De omzet verschoof grotendeels naar de winkels waar Brits varkensvlees veel beter verkoopt”, zegt Duncan Wyatt, marktanalist bij het varkensschap AHDB Pork. Hij erkent, net als zijn collega’s, dat Britse exporteurs het sinds begin 2021 een stuk moeilijker hebben omdat na brexit gezondheidscertificaten verplicht zijn en de EU daar strikte controles op uitvoert.

Waarschuwing

Daarbij komt ook van deze Britse specialist echter wel een waarschuwing: “We kunnen alleen maar speculeren hoe goed EU-exporteurs voorbereid zijn voor 1 april, als ook de Britse eisen van kracht worden, en in hoeverre ze geleerd hebben van onze ervaringen. De extra tijd die zij hebben gekregen en de mogelijkheid om te leren van wat tot nu toe is gebeurd, doen vermoeden dat de handel onze kant op straks minder problemen zal ondervinden. Maar het is afwachten.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.