Skip to content

Lamb Weston/Meijer krijgt meerderheid Russische fabriek

Het bedrijf heeft een meerderheidsaandeel genomen in de joint venture met de Belaya Dacha Group.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Lamb Weston/Meijer heeft een meerderheidsaandeel genomen in de joint venture met de Russische Belaya Dacha Group. Het Amerikaans-Nederlandse aardappelbedrijf krijgt daarmee een aandeel van 74,9%, dat was 35,5%. De joint venture is eigenaar van de grootste fritesfabriek in Rusland, in Lipetsk in het zuid-westen van Rusland.

Vanaf de start van de joint venture in 2016 is afgesproken dat Belaya Dacha Group in eerste instantie een meerderheidspositie zou innemen. “Destijds was het opstarten van een grootschalige productiefaciliteit – de eerste grote fritesfabriek in Rusland – een belangrijke prioriteit voor de joint-venture-partner”, aldus Lamb Weston / Meijer.

‘Kansen in groeiende markt’

“In 2016 zijn we een joint venture gestart met de Belaya Dacha Group omdat beide partijen unieke kansen zagen in een snel groeiende Russische markt’, zegt Peter van Wouwe, CFO van Lamb Weston/Meijer. “In de loop der jaren zou Lamb Weston/Meijer dan de gelegenheid krijgen haar eigendom uit te breiden. De fabriek was gereed in 2018 en met de bouw was een bedrag van ongeveer € 115 miljoen gemoeid.”

Verder groeien

De joint venture wil graag verder groeien en is daarom gestart met een studie naar verdere uitbreiding van de productiecapaciteit. De aardappelverwerkingsfabriek heeft een capaciteit van 100.000 ton eindproduct per jaar. De fabriek verwerkt aardappelen tot franse friet en aardappelpartjes, voornamelijk voor de foodservice. Klanten zijn onder andere McDonald’s en KFC.

Belaya Dacha Group

Belaya Dacha Group heeft diverse bedrijven onder zich die gespecialiseerd zijn in de teelt en verwerking van groenten, aanplant van bomen, tuin- en landschapsontwerp en vastgoedontwikkeling. Belaya Dacha is het nummer 1 merk in de categorie verse gesneden salades op de Russische markt en heeft twee productielocaties.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin