Lamb Weston verhoogt contractprijs met € 30 per ton

19-01 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Lamb Weston / Meijer (LW/M) biedt zijn telers voor oogst 2022 gemiddeld € 30 per ton meer dan vorig jaar over de hele linie.

De afland-contractprijs voor Fontane komt daarmee op € 120 per ton. In week 17 wordt voor Fontanes, met de bewaarvergoeding van € 5, € 183 per ton gecontracteerd. Voor week 26 wordt op € 219 gecontracteerd, inclusief de premie voor mechanische koeling van € 14.

Innovator

Voor Innovators biedt LW/M haar telers een af-landprijs van € 142,50 per ton. In week 17 en week 26 komt de basisprijs inclusief mechanische koelingspremie uit op respectievelijk € 205,50 en € 241,50 per ton, inclusief mechanische koelingstoeslag. “We denken hiermee een zeer concurrerende contractprijs neer te zetten, ook naar onze Belgische telers toe,” zegt Marc Verhooren, area manager North bij LW/M. “We hebben naar de hele keten gekeken, want niet alleen de aardappel is als grondstof duurder geworden, ook andere kosten zijn gestegen. In de verwerkende industrie hebben we te maken met dezelfde kostendynamiek als de teler.”

Geen meerjarencontracten

Meerjarencontracten biedt de aardappelverwerker net als vorig jaar niet actief aan. Verhooren: “Als een teler heel graag voor 2 jaar wil tekenen, dan mag dat. Maar wij weten ook niet wat de prijs en kosten volgend jaar zijn. Er zijn vandaag de dag meer variabelen die het lastig maken om vooruit te kijken. Daarbij heeft corona nog steeds impact.”

LW/M contracteert voor alle rassen 40 millimeter opwaarts. “Voor de 35/40 betalen we de dagprijs en voor aardappeltarra geldt de contractprijs. De pootgoedkosten per hectare blijven gelijk. Met de verschillende maatsorteringen van het pootgoed komen we wel rond.”

Uitkomen met contractprijs

Het uitkomen met de contractprijs is een lastig punt dit jaar. “Wij zijn bewust niet heel vroeg uitgekomen, maar we zijn alsnog drie weken eerder dan vorig jaar de boer op gegaan”, zegt Verhooren. Vorig jaar heeft LW/M minder gecontracteerd vanwege de onzekerheid rondom corona. LW/M wil dit jaar weer terug naar het areaal van 2020. De uitbreiding van een extra productielijn in Kruiningen in 2023 is niet van belang voor het gecontracteerde areaal van oogst 2022. De aardappelverwerker staat ervoor om afspraken na te komen. Zo betalen ze de telers binnen 2 weken na tarreren uit en zijn de weegkosten uit het contract geschrapt.

Politieke ontwikkelingen en agronomie

De aardappelverwerker kijkt positief naar de toekomst en wil samen met zijn telers verder bouwen. Iedereen moet een boterham kunnen verdienen ook op de lange termijn, licht Verhooren toe. Het bedrijf ondersteunt haar telers daarom in politieke ontwikkelingen en agronomie. Zo wordt er gewerkt met telersgroepen, die onder andere meedoen aan duurzaamheidsprojecten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer