Skip to content

Lamb Weston verwacht minder winst door hoge kosten

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Amerikaanse aardappelverwerker Lamb Weston verwacht in boekjaar 2022 aanzienlijke druk op zijn winst.

Het bedrijf verwacht lagere winstmarges dan voor de coronapandemie. Oorzaken zijn hogere kosten voor grondstoffen en transport, minder beschikbaarheid aan arbeidskrachten en verstoringen in de gehele keten. Ook zorgde extreme hitte in het westen van de Verenigde Staten voor een slechte aardappeloogst. Dat laat het bedrijf weten bij de publicatie van de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van gebroken boekjaar 2022.

Herstel binnen categorie diepgevroren aardappelen

De hogere kosten komen tegelijk met aantrekkende verkopen. “Onze verkoopresultaten over het eerste kwartaal weerspiegelen het aanhoudende brede herstel binnen de categorie diepgevroren aardappelen, waarbij de algemene vraag in Noord-Amerika bijna pre-pandemieniveaus nadert”, aldus CEO Tom Werner.

Horeca

De omzet groeide in dit kwartaal met 13% tot $ 984 miljoen, terwijl de nettowinst daalde met 67% tot bijna $ 30 miljoen. De omzet steeg door een 11% groter volume en een prijsstijging van 2%. De verkoopvolumes namen toe door het herstel van de vraag naar diepvriesaardappelproducten buitenshuis. Het volume dat naar de horeca ging, groeide met 36% ten opzichte van een jaar eerder. Dat compenseerde ruim de daling van het retailvolume (-15%), wat het gevolg was van minder verkopen van huismerkproducten.

Het Amerikaanse bedrijf heeft in Europa een joint venture, Lamb Weston/Meijer. Ook daar nemen de verkopen toe, maar stijgen de kosten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin