Doorgaan naar artikel

Lamb Weston verwacht negatieve impact door corona

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Lamb Weston blijft de impact van het coronavirus op de verkopen van diepvriesaardappelproducten merken.

Het Amerikaanse bedrijf verwacht op korte termijn nog meer ‘uitdagende en volatiele bedrijfsomstandigheden’ dan het in de eerste helft van het gebroken boekjaar heeft meegemaakt. Dat vertelde CEO Tom Werner bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van gebroken boekjaar 2021.

Geen structurele belemmeringen

Lamb Weston ziet echter geen structurele belemmeringen voor de vraag naar en groei van diepvriesaardappelproducten op lange termijn. Het bedrijf vestigt zijn hoop op de coronavaccins die de komende maanden op grotere schaal ingezet gaan worden en waardoor overheden hun opgelegde beperkingen ook zouden verminderen. “Dit zou moeten leiden tot een gestage groei van het restaurantverkeer naarmate het jaar vordert. We denken dat deze groei ertoe zal leiden dat de algemene vraag naar diepgevroren aardappelen tegen het einde van kalenderjaar 2021 het pre-pandemische niveau nadert”, aldus Werner.

In het gerapporteerde kwartaal daalde de omzet met 12% tot $ 896 miljoen. Het verkoopvolume daalde met 14%. Hoofdoorzaak: gesloten restaurants wereldwijd. Ook de timing van Thanksgiving speelt mee. Dagen waarop ladingen werden verzonden voor deze Amerikaanse feestdag vielen vorig jaar in het tweede kwartaal en dit jaar niet. De omzet in het foodservice segment daalde met 21%. De omzet in het retail segment daarentegen steeg met 7%.

Vraag verzwakt door verscherping

In Europa heeft Lamb Weston een joint venture, Lamb Weston/Meijer. De verzendingen van dit bedrijf lagen op ongeveer 85% van het niveau van vorig jaar. De vraag verzwakte vooral in het tweede deel van het kwartaal door verscherping van de maatregelen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten hebben niet veel restaurants de mogelijkheid drive-through te bieden aan klanten. Het bedrijf verwacht dat de negatieve impact in Europa ook in kwartaal drie voelbaar blijft.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin