Lammeren houden prijsniveau vast

De schapen- en lammerenmarkt in Leeuwarden kreeg dinsdag 12 mei een behoorlijke aanvoer, van 1210 dieren. Dat waren er 600 meer dan in de voorgaande, weliswaar gebroken, week.

De stemming was qua prijsvorming rustig, de noteringen konden alle onveranderd blijven. Er waren ditmaal weer veel zuiglammeren. Daarvan zijn er circa 400 gekocht voor export naar België, dat dit seizoen sterk aan de markt is voor zuigers. Deze Belgische belangstelling was in de weken voor Pasen een goede opsteker, die het prijsniveau heeft gered. De kostprijs van vroege zuiglammeren is immers hoog.

Prijzen gelijk aan vorig jaar

De gerealiseerde prijzen voor zuiglammeren zijn deze week ongeveer gelijk aan die van vorig jaar rond deze tijd. De overhouders zijn zelfs boven het (overigens relatief lage) prijs niveau van vorig jaar verkocht. De handel in zuiglammeren begint in Nederland nu voorzichtig op te starten.

Lees verder onder de grafiek

Effect ramadan

De ramadan heeft vanwege de beperkte mogelijkheid voor groepsbijeenkomsten beduidend minder dan andere jaren de handel in lammeren gestimuleerd. Van de buitenlandse markten is naast België hoofdzakelijk Duitsland van belang. Frankrijk krijgt momenteel veel zuiglammeren uit de eigen schapenmelksector. De export van slachtschapen naar Italië is zeer beperkt.

Prognose: prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.