Landbouw en horeca hebben nog geen coronaplan ingediend

13-06 | |
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de presentatie van het langetermijnplan tegen het coronavirus.  - Foto: ANP
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de presentatie van het langetermijnplan tegen het coronavirus. - Foto: ANP

De horecasector heeft nog geen plan ingediend met mogelijke maatregelen voor wanneer het aantal coronagevallen weer oploopt. Ook de landbouw heeft dat niet gedaan. “De gesprekken met de horeca- en landbouwsector lopen”, laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Restaurants, cafés, discotheken en andere horecabedrijven waren bij eerdere golven een belangrijke brandhaard. Relatief veel mensen liepen daar het virus op, bijvoorbeeld tijdens de ‘Dansen met Janssen‘-golf in juli vorig jaar. Om verspreiding te voorkomen moest de horeca dicht, en daarna mochten de zaken alleen met veel voorzorgsmaatregelen open. De sector was daar niet over te spreken.

Het ministerie heeft wel plannen gekregen van onder meer scholen, kinderdagverblijven, de sport, winkels, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart en veerbootexploitanten.

Basis voor maatregelen

De plannen van de sectoren moeten de basis worden voor coronamaatregelen. Kuipers kan daar wel van afwijken als het aantal besmettingen hard stijgt en de druk op de samenleving toeneemt. “Op het moment dat de cijfers door het dak gaan, kunt u met al deze plannen uitsluiten dat er op enig moment weer maatregelen nodig zijn? Nee, dat kan ik niet. Ik hoop dat we hiermee in staat zijn om het heel lang van ons weg te houden, maar ik kan het niet uitsluiten. ”

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer