Landbouw zonder dieren?

16-10-2020 | |
Gremmen
Bart Gremmen Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

In de media is de toekomst van de landbouw populair. Allerlei ideeën doen de ronde. Eén thema keert vaak terug: hebben we in Nederland nog productiedieren nodig?

In het meest extreme toekomstbeeld komen helemaal geen dieren meer voor. Het is de bedoeling dat na een aantal stappen productiedieren uiteindelijk totaal overbodig zullen worden. De eerst stap is al gezet door het verbieden van de nertsenproductie. We zitten al midden in de tweede stap: de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers met de eigenschappen van vlees.

De producten van De Vegetarische Slager zijn bijvoorbeeld vooral bestemd voor de liefhebbers van vlees en niet alleen voor vegetariërs. In een derde stap willen de oprichters van dit bedrijf micro-organismen melk laten produceren. Anders dan de bestaande melkvervangers wil men melk uit gras maken door fermentatie na te bootsen. Koeien kunnen dan vervangen worden door een machine.

Hetzelfde mondgevoel

Niet alleen koeien kunnen worden vervangen, maar ook kippen. Het bedrijf Kipster is al ruim twee jaar bezig geweest om Veggs te ontwikkelen. Het gaat om een product dat hetzelfde mondgevoel heeft als een ei, maar is gemaakt van gist en soja. Als ten slotte in de vierde stap ook alle insecten zijn vervangen, bijvoorbeeld door mini-drones die de planten bestuiven, blijft alleen het vervangen van het bodemleven over als ultieme uitdaging.

Eten blijft emotie

De bedenkers wijzen vooral op de voordelen van de nieuwe producten: geen problemen met dierenwelzijn, milieuvoordelen, stikstofproblemen zijn verdwenen, etc. Hoe mooi en rationeel deze voordelen ook zijn, de dieren worden vervangen door gebruik te maken van allerlei nieuwe technologieën. Er zijn voorbeelden van technologische hoogstandjes, die ondanks het overduidelijke voordeel, niet gekocht worden. Het marktaandeel van alcoholvrij bier en wijn blijft klein. Suiker- en vetvrije producten hebben de markt niet overgenomen. Eten blijft emotie. Daarom zullen vele consumenten worstelen met de vraag of een landbouw zonder productiedieren natuurlijk is.
Beheer