Doorgaan naar artikel

Landbouwattaché: ‘Brexit-problemen vooral bij export uit VK’

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
Tim Heddema is landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Londen. - Foto: Canva en Tim Heddema

Tim Heddema is landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Londen. - Foto: Canva en Tim Heddema

Landbouwattaché in Londen Tim Heddema heeft nog een beperkt aantal vragen gekregen van Nederlandse bedrijven over de brexit en het handelsakkoord.

“Het aantal vragen van Nederlandse bedrijven aan de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Londen is nog beperkt. Dat kan te maken hebben met de handelsvolumes die vooralsnog kleiner zijn dan normaal, met het feit dat voor veel producten de nieuwe importeisen in het Verenigd Koninkrijk (VK) pas op 1 april van kracht worden, met het relatief goede voorbereidingsniveau van het agrobedrijfsleven in Nederland en met de goede lijnen tussen bedrijven en hun brancheorganisaties, NVWA en LNV.” Dat zegt Tim Heddema, landbouwattaché bij die ambassade in Londen.

Heddema neemt daar, samen met twee collega’s, de belangen waar van de Nederlandse landbouw, agrarische industrie en visserij. Hij houdt zich al tijden bezig met brexit en treedt ook regelmatig op in stakeholders-bijeenkomsten van het ministerie van LNV.

Brexitloket

“We staan in Londen vooral in contact met brancheorganisaties, NVWA en LNV en natuurlijk de Britse overheid om samen openstaande vragen op te lossen, zoals we dat de afgelopen jaren al hebben gedaan in de voorbereiding op deze nieuwe werkelijkheid. Veel vragen van individuele bedrijven komen binnen bij die brancheorganisaties, bij NVWA, LNV of het Brexitloket. Het Brexitloket is de primaire ingang voor bedrijven met brexit-vragen; onze afdeling krijgt van het Brexitloket vragen doorgespeeld die gaan over de Britse regelgeving en processen.”

In de export naar Nederland is sprake van terugkerende fouten in veterinaire certificaten

“Het beeld tot nu toe is dat de grootste problemen zich voordoen met de export vanuit Groot-Brittannië naar de Europese Unie (EU) en naar Noord-Ierland. Daarvoor gelden immers alle nieuwe regels al sinds 1 januari voor alle productgroepen. Britse bedrijven beklagen zich over de toegenomen administratieve lasten en vertragingen door inspecties. In de export naar Nederland is sprake van terugkerende fouten in veterinaire certificaten.”

Regels voor import gefaseerd

De Britse regering heeft besloten de regels voor de import gefaseerd in te voeren: voor het eerste pakket, de zogenoemde hoogrisicocategorie met onder andere vaste planten, per 1 januari, voor overige producten van dierlijke en plantaardige afkomst per 1 april. Pas vanaf 1 juli is het nieuwe regime volledig van kracht en worden inspecties ‘gewoon’ aan de grens uitgevoerd in plaats van op tijdelijke landinwaartse (bedrijfs)locaties.

Voor elke productgroep werkt dat anders en dus is het noodzakelijk in de betreffende tekst van het akkoord te duiken

De tot nu toe wel bij Heddema binnengekomen vragen gaan onder andere over de gevolgen van het handelsakkoord dat het VK op kerstavond afsloot met de Europese Unie. “Daarin is tariefvrije handel afgesproken, maar om gebruik te kunnen maken van dat nultarief bij de export naar het VK moet je voor je product aantonen dat het EU-oorsprong heeft. Voor elke productgroep werkt dat anders en dus is het noodzakelijk in de betreffende tekst van het akkoord te duiken. Verder krijgen we bijvoorbeeld vragen over de export van boomkwekerijproducten (sinds 1 januari certificaat- en inspectieplichtig) en wat de regels zijn met betrekking tot de inspectielocatie (een door de overheid goedgekeurde Place of Destination in plaats van aan de grens) en Britse plantenpaspoorten.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin