Doorgaan naar artikel

Landbouwbeleid schiet tekort voor bio-doelstellingen

Torenhoge ambities in bio-landbouw zijn niet haalbaar zonder goede kennis- en ontwikkelingsagenda.

Geüpdatet op:
Opinie
Sustainable food
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

Torenhoge ambities op het gebied van biologische landbouw zijn niet haalbaar zonder een goede nationale kennis- en ontwikkelingsagenda. Aldus een analyse van het Louis Bolk Instituut.

Het Europese landbouwbeleid zet in op een sterke en snelle groei van de biologische landbouw, ook in Nederland. Heeft onze bio-sector echter wel de mogelijkheden om flink op te schalen?

Uit een sterkte-zwakteanalyse van de bio-sector blijkt dat er veel beleidskansen zijn om het ondernemerschap van boeren te stimuleren. Echter, een nationale kennis- en ontwikkelingsagenda is hard nodig om de bio-sector hiervoor klaar te stomen.

Opschalen bio-sector

Een van belangrijkste doelstellingen uit het Europese actieplan is dat in 2030 een kwart van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zal zijn. Dit betekent dat miljarden euro’s vrijkomen om de consumentenvraag te stimuleren, maar ook om boeren te ondersteunen in hun overstap naar biologische landbouw.

Nederland zet in op een transitie naar kringlooplandbouw. De omschakeling naar biologische landbouw is daar onderdeel van. Heeft de Nederlandse bio-sector echter wel de mogelijkheden om flink op te schalen? De naar de Tweede Kamer verstuurde SWOT-analyse, opgesteld door het Louis Bolk Instituut, stelt dat versterking van de kennis- en innovatiekracht bij boeren, beleid en marktpartijen dringend gewenst is om dit te kunnen doen.

Inhaalslag kennisontwikkeling

Het afgelopen decennium werd biologische landbouw minimaal gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Dit had, in combinatie met een stagnerende consumentenvraag naar biologische producten, als gevolg dat de kennis en innovatiekracht van de bio-sector achterloopt op Europees niveau. Met een biologisch landbouwareaal van 3,7%, een van de laagste percentages binnen de EU, heeft Nederland een grote inhaalslag te maken.

Naast het stimuleren van de vraag door gericht beleid, is specifieke kennis nodig om knelpunten binnen de Nederlandse context te overkomen. Denk aan kennis over het sluiten van kringlopen, veredelingstechnieken, kansen voor technologie en de gezondheidswaarde van biologische voeding.

Nederland zal zijn ambities moeten opschroeven wil het serieus werk maken van de Brusselse bio-doelstellingen. Een biologische kennis- en ontwikkelingsagenda kan hiervoor het startschot zijn. Een dergelijke nationale agenda geeft richting aan beleid en praktijk, maar borgt ook kennisdeling binnen de bio-sector.

Beleidskansen bio-sector

Brussel roept EU-landen op om tenminste 30% van de totale Europese begroting voor onderzoek en innovatie naar de ontwikkeling van de bio-sector te laten gaan. Voor Nederland is het opportuun om de handschoen op te pakken en de opgelopen achterstand snel in te halen. Intensieve uitwisseling tussen onderzoek, advies en praktijk helpen biologische en gangbare boeren om kansen te grijpen die de oplevende bio-sector hen biedt.

Nederland heeft meer dan voldoende opties om de vraag naar biologische producten en het ondernemerschap van de boeren in de duurzame sector te stimuleren en te benutten. Uit onze analyse blijkt dat er een reeks aan beleidskansen is om de sector vooruit te helpen, met steun in de rug van de overheid.

Snel delen

Chris Koopmans en Ilse Geijzendorffer

Koopmans en Geijzendorffer zijn verbonden aan het Louis Bolk Instituut en schreven mee aan het rapport 'SWOT-analyse van de biologische landbouw met kansen voor stimulering'

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin