Landbouwbeurzen hard geraakt door corona

17-10-2020 | |
Rundvee- en Mechanisatiebeurs (RMV) in Gorinchem in 2018. De beurzen trekken altijd veel publiek. De beurs in Gorinchem trok vorig jaar meer dan 18.000 bezoekers.Die in Hardenberg in totaal bijna 22.000 bezoekers.Dit jaar blijft het stil in de evenementenhal. - Foto: Herbert Wiggerman
Rundvee- en Mechanisatiebeurs (RMV) in Gorinchem in 2018. De beurzen trekken altijd veel publiek. De beurs in Gorinchem trok vorig jaar meer dan 18.000 bezoekers.Die in Hardenberg in totaal bijna 22.000 bezoekers.Dit jaar blijft het stil in de evenementenhal. - Foto: Herbert Wiggerman

De corona-pandemie betekent een forse aderlating voor landbouwbeurzen. Zowel in Nederland als net over de grens in Duitsland en België. Praktisch alle agrarische beurzen die in 2020 op de agenda stonden zijn geschrapt. Op de valreep gaat ook de RMV Limited Edition in Hardenberg en Gorinchem niet door.

De Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) in Hardenberg en Gorinchem gaan dit jaar niet door. “We hadden voor de 25e editie van de beurs in Hardenberg en voor de 15e editie van de beurs in Gorinchem heel wat anders in gedachten”, zegt organisator Lucas van ’t Hof van Easyfairs. “Maar er komt een dikke streep door. De Limited Edition was een alternatief om de sector toch bij elkaar te laten komen in een kleinere setting. De afgelopen weken veranderde echter het sentiment onder exposanten. Een te groot aantal exposanten zag deelname niet meer zitten vanwege het stijgende aantal corona-besmettingen in Nederland. Daardoor werd het onmogelijk om een kwalitatief event neer te zetten.”

Veel publiek

De beurzen trekken altijd veel publiek. Vorig jaar bezochten in totaal bijna 22.000 bezoekers de RMV Hardenberg. De beurs in Gorinchem trok meer dan 18.000 bezoekers. Dit jaar blijft het stil in de evenementenhal op de geplande beursdagen, ondanks alle eerdere pogingen om het evenement met vele voorzorgsmaatregelen door te laten gaan.

Bezoekers twijfelden

De RMV-organisatie houdt regelmatig enquêtes onder melkveehouders. “Daaruit bleek dat bezoekers vanwege corona ook twijfel kregen over het bezoeken van onze beurzen. Een extra reden om de RMV dit jaar niet door te laten gaan. We vieren de jubileumedities van RMV nu in 2021.” De registratieportal voor bezoekers was nog niet open, waardoor geen restitutie van kaartjes nodig is. Voor het gros van de exposanten geldt dat de inschrijving is doorgeschoven naar 2021.

Financiële gevolgen groot

Het wegvallen van de belangrijke en omvangrijke RMV-beurzen heeft voor Easyfairs grote financiële gevolgen. “Ik kan geen uitspraken doen over euro’s, maar dat het wegvallen van twee van onze flagships ons hard raakt, dat is zeker”, aldus Van ’t Hof. “Het heeft niet alleen financiële gevolgen voor ons. Maar ook voor onze exposanten die nu geen najaarsbeurs hebben om zaken te doen voor het komende seizoen.”

Andere beurzen zoals Dutch Pork Expo, Dutch Poultry Expo, Groene Sector en HortiContact gaan door zoals gepland.

RMV Limited Edition

Easyfairs introduceerde onlangs RMV Limited Edition, een kleinere variant van de RMV. “Nu ook dat niet doorgaat, ligt de focus alweer op 2021”, zegt Van ’t Hof. “We zetten de plannen voor een RMV Limited Edition niet in de ijskast en hebben plannen om mini-events te organiseren in aanloop naar RMV 2021. Met deze kleinschalige events die mogelijk één of twee dagen duren, willen we de sectoren op meer momenten in het jaar bij elkaar brengen om actuele onderwerpen te behandelen, zoals voer, energie en slimme technologie.”

Met kleinschalige events die mogelijk één of twee dagen duren, willen we de sectoren op meer momenten in het jaar bij elkaar brengen om actuele onderwerpen te behandelen

Relevanter platform

Van ’t Hof zegt dat Easyfairs de RMV met thema’s als gras en ruwvoer en smart farming verder heeft doorontwikkeld naar een nog relevanter platform voor de melkveehouder. “Het thema energie bestaat uit het complete plaatje: van zonne-energie tot duurzame stallenbouw en renovatie. Hoe zo’n mini-event er precies uit komt te zien, brengen we nu in kaart. Uiteraard in samenspraak met onze exposanten en partners.”

Ontzettend zwaar

Dat RMV dit jaar niet doorgaat, valt het team van Easyfairs zwaar. “Zo extreem als nu met het coronavirus, hebben we nog niet eerder meegemaakt”, aldus Van ’t Hof. “In het verleden hebben we te maken gehad met de MKZ-crisis, die vlak voor de beurs ontstond. Toen ging de beurs wel door, maar bleven de stands vanuit de veevoersector onbemand. Dit jaar heeft de evenementensector het ontzettend zwaar. Vanaf maart ligt alles stil.”

Veranderend sentiment

In september organiseerde Easyfairs weer haar eerste beurs, veilig in coronatijd, waarover exposanten en bezoekers tevreden waren. De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan nu razendsnel dat verandert het sentiment onder exposanten. “Wij waren ervan overtuigd dat RMV Limited Edition door kon gaan in zowel Hardenberg als Gorinchem. Maar het mag helaas niet zo zijn. Nu rechten we onze rug en pakken we direct door met onze plannen voor 2021. Het jubileumfeestje in Hardenberg en Gorinchem vieren we gewoon een jaar later.”

Easyfairs zorgt daarbij voor veiligheid van exposanten en bezoekers (zie kader Corona en borging veiligheid).

De beurs kon tijdens eerdere crisis, zoals de MKZ doorgaan. Nu gaat er een streep door. Lucas van ’t Hof : “Zo extreem als nu met het coronavirus, hebben we nog niet eerder meegemaakt.
De beurs kon tijdens eerdere crisis, zoals de MKZ doorgaan. Nu gaat er een streep door. Lucas van ’t Hof : “Zo extreem als nu met het coronavirus, hebben we nog niet eerder meegemaakt." - Foto: Ruud Ploeg

Jubileumjaar

2020 is een jubileumjaar voor beide RMV-beurzen. RMV Hardenberg bestaat 25 jaar en de beurs in Gorinchem beleeft haar 15e editie. Vanwege het coronavirus wordt dit nu gevierd in 2021. In 1996 was RMV de allereerste beurs in Evenementenhal Hardenberg. Georganiseerd door toenmalig directeur Herman van der Most samen met zijn broer Hennie (oud-eigenaar Evenementenhal).

Onder de naam ‘landbouwbeurs’ telde deze eerste editie 43 exposanten. Na drie edities werd de beurs vanwege toegenomen belangstelling opgesplitst in twee nieuwe titels: Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV), inmiddels beter bekend als Dutch Poultry Expo en Dutch Pork Expo en Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV). 15 jaar geleden breidde RMV uit naar twee edities per jaar: één editie in Hardenberg en één editie in Gorinchem.

400 exposanten

Onder ‘normale’ omstandigheden heeft de RMV ruim 400 exposanten die allemaal hun expertise willen delen met de bezoekers. Dat gebeurt via het delen van kennis, het laten zien van nieuwe producten, het geven van demonstraties, dochtergroepen van stieren die daar te zien zijn en nog veel meer. “Daarnaast staat RMV natuurlijk ook bekend om de gezelligheid met een hapje en een drankje.”

Veel veranderingen

In de afgelopen 25 jaar is heel veel veranderd in de agrarische sector. Vanwege politieke keuzes hebben veehouders een investering in de ene maatregel nog niet terugverdiend of de andere maatregel wordt alweer aangekondigd. “Deze veranderingen beïnvloeden de keuzes van veehouders in investeringen, in bedrijfsprocessen van bodembeheer tot aan voer-mix, van farmaceutische keuzes tot aan bio-concept, van kleinschalig produceren tot aan grootschalig en zo kan ik nog wel even doorgaan”, zegt Van ’t Hof. “Al deze veranderingen roepen vragen op, die wij met ons beursconcept steeds zo goed mogelijk willen beantwoorden om continu relevant te blijven voor de bezoeker.”

In deze hectische tijden willen we met de RMV meer dan ooit een thuishaven zijn voor de veehouder

‘Trots op agrarische sector’

Volgens Van ’t Hof staat de RMV voor het vak en passie van veehouders, voor nu en in de toekomst. “In deze hectische tijden willen we met de RMV meer dan ooit een thuishaven zijn voor de veehouder. Onze exposanten en bezoekers zorgen voor één van de belangrijkste exportproducten van Nederland. We zijn er trots op dat we deel mogen uitmaken van de sector die internationaal in de top meedraait op het gebied van innovatie, productiviteit en dierenwelzijn. Om de bezoeker nog meer te laten profiteren van de kennis die onze exposanten in huis hebben, zetten we meer dan voorgaande edities in op kennisdeling. De nadruk ligt op voer, energie en slimme technologie”, zegt Van ’t Hof. “Wij vinden het belangrijk dat de agrarische sector kennis kan delen om vooruit te komen. Het draait om netwerken en zakendoen en om op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Beekman
Janet Beekman Freelance redacteur
Meer over


Beheer