Landbouwgrond in Australië een gewilde investering

De Australische zuivelregio’s – zoals het Western District in Victoria – hebben op dit moment de meeste kans op prijsstijgingen. Foto: Canva
De Australische zuivelregio’s – zoals het Western District in Victoria – hebben op dit moment de meeste kans op prijsstijgingen. Foto: Canva

Landbouw is een goede investering in Australië. De prijzen van landbouwgrond stegen in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 15% per jaar.

De prijzen van landbouwgrond in Australië zijn van 2017 tot 2022 met gemiddeld 15% per jaar gestegen. Ook de komende jaren zien er goed uit voor de landbouw, waarbij de melkveehouderij een inhaalslag lijkt te maken. Directeur Agribusiness David Goodfellow van de CBRE Group, een onroerendgoed-concern met een jaarlijkse omzet van € 16,2 miljard, maakte tijdens een persbijeenkomst duidelijk dat het er rooskleurig uitziet voor de sector.

Er is enorm veel geld voor investeringen in de landbouw

“Agrarische producten leveren mooie prijzen op en de rentetarieven zijn laag”, benadrukte hij. “Boeren willen graag hun productie verbeteren en hun efficiency vergroten. Maar ze hebben geld nodig om uit te breiden. Dat geld hebben ze nu. En de grote bedrijven hebben zich ook niet afgekeerd. Zij willen voor meer diversificatie hun portfolio’s uitbreiden. Er is enorm veel geld voor investeringen in de landbouw. Het is ongelofelijk.”

Goede bescherming tegen inflatie

Goodfellow beklemtoonde dat investeren in landbouwbedrijven grote voordelen biedt. “Het rendement van landbouw is niet verbonden aan het rendement van de aandelenmarkt, de obligatiemarkt of andere vormen van commercieel onroerend goed. Veel geavanceerde investeerders begrijpen dat beleggen in landbouw een zeer goede bescherming tegen inflatie biedt. Het is een behoorlijk slimme zet.” Als voorbeeld noemde Goodfellow de akkerbouwgebieden van Wimmera en Mallee in de staat Victoria. Daar stegen de prijzen van 2017 tot 2022 van ruim € 1.363 per hectare tot € 3.408 per hectare.

Er zijn ook gebieden waar de stijging minder sterk was. In het zuidwesten van Victoria was er sprake van ‘slechts’ 10% stijging van de prijs van land per jaar in dezelfde periode. Maar daar waren de prijzen al fors. De gemiddelde landprijzen stegen er van € 9.368 per hectare tot € 15.000 per hectare.

Zuivelgebieden

De Australische zuivelregio’s – zoals het Western District in Victoria – hebben op dit moment de meeste kans op prijsstijgingen. “De zuivelsector heeft niet dezelfde groei doorgemaakt als andere sectoren”, maakte Goodfellow duidelijk. “Er was lang sprake van een herstructurering van de sector en een te groot aanbod van zuivel.”

Toch stegen de grondprijzen redelijk in sommige zuivelgebieden. In veel regio’s met melkveebedrijven ging het om een jaarlijkse toename van 10%. “Maar de melkveehouders bleven een beetje achter in de prijsstijgingen, omdat akkerbouwers over meer geld beschikten voor investeringen”, stelde Goodfellow. “Nu zien we dat veranderen. De technologie op veel melkveehouderijen is verbeterd en de risico’s zijn lager.”

€ 1,43 miljard

In het afgelopen seizoen 2020-’21 brachten de grootste twintig transacties van Australische boerderijen alleen al € 1,43 miljard op. En de gunstige omstandigheden van dat seizoen – lage rentes, gunstig weer en een sterke vraag – zijn niet veel veranderd.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer