Landbouwminister: Ierse veestapel hoeft niet te krimpen

19-11-2019 | Laatste update op 04-11 | |
Landbouwminister Michael Creed - Foto: ANP -
Landbouwminister Michael Creed - Foto: ANP

“Er is geen sprake van dat de nationale veestapel niet mag groeien of zelfs zou moeten krimpen om onze klimaatdoelstellingen te halen. Wel moeten alle betrokkenen, inclusief de boeren, hun verantwoordelijkheid nemen.” Dat heeft de Ierse minister voor landbouw Michael Creed verklaard.

De Ierse landbouwminister startte deze week met een inspraakronde over zijn nieuwe ‘roadmap’ voor de landbouw en agrifood-sector om de doelstellingen uit het klimaatplan te halen. Hij stelde daarbij dat de Ierse landbouw bij de productie van vlees en zuivel al tot de meest CO2-efficiënte in de wereld behoort, maar dat het nog beter moet.

‘Roadmap’ naar 2030 is voor Ierse agrifood-sector duidelijk

De agrarische en agrifood-sector als geheel dient de totale uitstoot vergeleken met 2017 in 2030 gereduceerd te hebben met 10 tot 15%. Voorgestelde maatregelen zijn onder meer het vervangen van 90% van het mestsproeien door injecteren, beter voermanagement, overdekte mestopslag, meer gebruik van toepasselijke software in de veehouderij en het ontwikkelen van plannen om naar zero-stikstof te komen.

In een radio-interview benadrukte Creed dat er geen risico is dat de veestapel moet inkrimpen. “De roadmap is erg duidelijk hier. Vee en het gebruik van kunstmest zijn de belangrijkste oorzaken voor landbouwemissies. We hebben gedetailleerde voorstellen gegaan die ons in staat stellen de doeleinden te halen zonder gevolgen voor de omvang van de nationale veestapel. Mogelijk moeten sommige boeren wel inleveren voor anderen. Ik wil echter benadrukken dat dat dan wel een samenhangende betrokkenheid van alle stakeholders vereist, inclusief elke individuele boer.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer