Landbouwminister VS: EU koerst op protectionisme

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue. - Foto: AFP
De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue. - Foto: AFP

Het Europese landbouwbeleid leidt tot meer protectionisme en dat schaadt de verhouding tussen de EU en de Verenigde Staten. Dat zei de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue woensdag 29 juli tijdens een debat over de gevolgen van de coronacrisis op het voedselbeleid.

Perdue zei dat hij zich ernstig zorgen zou maken als hij boer was in Europa. Met de uitvoering van de Boer-tot-Bord-strategie worden de Europese boeren op achterstand gezet, vindt hij. “Dat zou mij als boer in Europa afhankelijk maken van bescherming tegen de concurrentie en dat leidt tot meer protectionisme.”

Protectionisme in de landbouw zal impact hebben op niet alleen de handel in voedselproducten, maar ook de handel in andere producten schaden, aldus Perdue. “Ik pleit ervoor om de consument te laten bepalen wat hij wil. Als de Europese consument Amerikaanse producten niet wil, hoeft u zich echt geen zorgen te maken dat de Amerikaanse boer ze zal leveren”, zei Perdue.

Lees ook: EU sorteert voor op omslag in landbouw

Kritiek op EU-landbouwcommissaris

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski die ook aan het debat deelnam, verdedigde de Boer-tot-Bord-strategie. Hij zei onder meer dat het aantal transportkilometers voor voedingsmiddelen omlaag moet en dat voedselconsumptie veel meer moet worden bepaald door de lokale productie. Tegelijkertijd propageerde hij ook een open handel met de VS en andere handelspartners.

Wojciechowski kreeg forse kritiek van de Britse wetenschapsjournalist Jon Entine op de Boer-tot-Bord strategie, met name op het voornemen om het areaal biologische landbouw te vergroten tot een kwart van het totale areaal. “We moeten af van het idee dat de biologische landbouw geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kijk naar het kankerverwekkende kopersulfaat dat in de biologische wijnbouw wordt gebruikt.”

We moeten af van het idee dat de biologische landbouw geen bestrijdingsmiddelen gebruikt

De wetenschapsjournalist voerde ook aan dat de Europese Unie af moet van het ‘ideologisch gestuurde voorzorgsprincipe’, op basis waarvan veilige veredelingstechnieken, die in andere werelddelen worden omarmd in de EU zijn verboden.

Lees ook: Dialoog nodig over voordelen nieuwe typen veredeling

Entine onderstreepte ook de stelling van Perdue dat de voedselveiligheidsstandaarden in de VS niet onderdoen voor de Europese. Perdue zei dat jaarlijks honderdduizenden Europeanen naar de VS gaan en daar voedsel consumeren. “Zij komen net zo gezond terug in de EU als ze zijn vertrokken.”

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer