Doorgaan naar artikel

Landbouwministers: 25% biologisch in 2030 te ambitieus

De ambitie om het biologisch areaal in de EU uit te breiden tot 25% is een zachte dood gestorven.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Jan Willem van Vliet premium

Foto: Jan Willem van Vliet

De ambitie om het biologisch areaal in de EU uit te breiden tot 25% van de totale landbouwoppervlakte in 2030 is een zachte dood gestorven.

De Europese landbouwministers hebben maandag unaniem ondersteund dat de biologische landbouw moet worden uitgebreid, maar er is praktisch geen land dat het door de Europese Commissie gestelde doel van 25% in 2030 ondersteunt. In het besluit van de raad van Europese landbouwministers staat dat de lidstaten de belangrijke rol van de biologische landbouw ondersteunen. Bij het stellen van doelen voor de uitbreiding van het areaal van de biologische landbouw moet, zo stellen de ministers, rekening worden gehouden met de specifieke uitgangspunten per lidstaat of regio.

Niet haalbaar

Verschillende landen gaven nadrukkelijk aan dat ze de 25% niet zullen behalen. Frankrijk stelt zich bijvoorbeeld ten doel het areaal biologische landbouw te verdubbelen tot 2030. Frankrijk heeft nu ongeveer 7,7% biologisch areaal. Letland heeft nu 14% biologisch areaal. Letland zegt dat het doel van 25% in 2030 binnen de bestaande financiering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid niet haalbaar is.

Nederland vindt dat de biologische landbouw niet als enig zaligmakend moet worden gezien als het gaat om verduurzaming. Gemiddeld over de gehele Europese Unie is 8,5% van het areaal biologisch. Aileen in Zweden, Estland en Oostenrijk ligt het biologisch areaal boven de 20% van het totale areaal.

Denormandie: vraag en aanbod moeten in balans zijn

Lidstaten kunnen in hun Nationaal Strategisch Plan (dat hoort bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) geld uittrekken voor de ontwikkeling van de biologische landbouw. De Franse landbouwminister Julien Denormandie zei maandag in de vergadering van landbouwministers dat hij € 1,7 miljard uittrekt voor een eigen actieplan voor de omschakeling naar biologische landbouw. Denormandie gaf aan dat het van belang is dat de vraag naar biologische producten gelijke tred houdt met het aanbod. De Europese Unie zal daar ook een rol in moeten spelen, vindt hij.

Nederland heeft zorgen geuit over de controle op de biologische landbouw, die niet is gebaseerd op risico-analyse.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin