Doorgaan naar artikel

Landbouwministers EU willen vogelgriepvaccin kunnen inzetten

De Europese ministers van landbouw hebben dinsdag besloten de inzet van vaccin op te nemen in de strategische aanpak van hoogpathogene aviaire influenza.

Nieuws
Agri
Nu is ruiming van besmette dieren en preventieve ruiming van pluimveestallen in de directe omgeving het belangrijkste instrument om vogelgriep te beheersen. - Foto: Bert Jansen premium

Nu is ruiming van besmette dieren en preventieve ruiming van pluimveestallen in de directe omgeving het belangrijkste instrument om vogelgriep te beheersen. - Foto: Bert Jansen

Vaccinatie moet een extra instrument worden bij de aanpak van vogelgriep. De Europese ministers van landbouw hebben dinsdag besloten de inzet van vaccin op te nemen in de strategische aanpak van hoogpathogene aviaire influenza.

De raad van landbouwministers vinden dat vaccinatie niet in de plaats kan komen van de huidige maatregelen die gericht zijn op voorkomen van besmettingen en het tegengaan van verspreiding. Nu is ruiming van besmette dieren en preventieve ruiming van pluimveestallen in de directe omgeving het belangrijkste instrument om de ziekte te beheersen.

De landbouwministers zeggen dat de vogelgriepepidemie tot de ernstigste uitbraken van de afgelopen tijd behoort, die ernstige sociaaleconomische gevolgen heeft met een verstorende werking op de handel.

Ontwikkeling strategieën

Met het besluit van de ministers is de inzet van vaccinatie nog geen feit. Het gaat nu vooral om de ontwikkeling van strategieën waarbij een vaccin kan worden ingezet als aanvulling op de bestaande maatregelen.

Verschillende landbouwministers wijzen op de mogelijke handelseffecten van vaccinatie. Er zijn landen die geen vlees van gevaccineerde dieren willen afnemen. Daarom is het onder meer van belang duidelijke markervaccins te gebruiken. Opgebouwde afweer uit een markervaccin is te onderscheiden van afweer die ontstaat door besmetting met een virus.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin