Landbouwtak BASF krikt operationeel resultaat fors op

28-02-2020 | |
Martin Brudermueller, CEO van BASF, presenteert de jaarcijfers van het concern. - Foto: ANP
Martin Brudermueller, CEO van BASF, presenteert de jaarcijfers van het concern. - Foto: ANP

BASF Agricultural Solutions – de landbouwtak van chemieconcern BASF – heeft in 2019 de omzet met 27% opgekrikt naar ruim € 7,8 miljard.

Het resultaat (ebit) voor belastingen, kredietkosten en eenmalige posten steeg ten opzichte van het voorafgaande jaar met 49% naar krap € 1,1 miljard. Voor afschrijvingen (ebitda) steeg het resultaat nog forser, namelijk met 67%.

Uitbreiding portfolio

Die cijfers heeft het Duitse concern vrijdag 28 februari gepubliceerd. De ten opzichte van 2018 fors hogere resultaatcijfers zijn vooral (voor 24%) te danken aan de uitbreiding van de portfolio uit de boedel van concurrent Bayer in augustus 2018. Bayer moest activiteiten en producten destijds op last van de kartelbewakers afstoten in verband met de overname van zaadgoed- en gewasbeschermingsfabrikant Monsanto.

Afzetvolume in Europa loopt terug

BASF profiteerde met zijn landbouwtak in 2019 echter tevens van licht hogere prijzen voor zijn aanbod en in mindere mate ook van valuta-effecten. Negatief voor het bedrijfsonderdeel was echter, dat de afzetvolumes op de markten in Europa en Noord-Amerika terugliepen. De omstandigheden op deze belangrijke markten betitelt het concern als moeilijk.

In alleen Europa steeg de omzet desondanks met € 98 miljoen naar € 2,12 miljard. In Noord-Amerika pluste de omzet met € 942 miljoen naar € 3,12 miljard. Op beide continenten liep vooral de afzet van onkruidbestrijders en fungiciden terug. Omzetplussen zijn verder ook te zien in de rest van de wereld. In Noord-Amerika werd 40% van de omzet gehaald, in Europa 27%.

Hogere omzet verwacht

BASF als geheel zag de omzet in 2019 met 2% dalen naar € 59,3 miljard. Het operationele resultaat (ebit) maakte bovendien een duikeling met dubbele cijfers (32%) en daalde naar nog iets meer dan € 4 miljard. Primair de segmenten materialen en chemicaliën waren daarvoor verantwoordelijk.

Voor het lopende jaar 2020 voorziet BASF wel problemen voor de wereldeconomie, onder meer door het effect van de corona-crisis, maar het concern gaat toch uit van een hogere omzet tussen de € 60 miljard en € 63 miljard. Het resultaat groeit iets mee, aldus de vooruitblik. In hoeverre Agricultural Solutions aan deze licht positieve ontwikkeling mee gaat doen, is niet bekendgemaakt.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer