Doorgaan naar artikel

Landelijke pers toont weinig begrip voor boerenprotest

Blokkade van AH-distributiecentrum in Zwolle op 10 juli. - Foto: ANP

Blokkade van AH-distributiecentrum in Zwolle op 10 juli. - Foto: ANP

In de landelijke pers is weinig draagvlak over voor de boerenprotesten. De versplintering ervan irriteert en de overlast wordt te groot, klinkt het.

De boerenacties kunnen – in tegenstelling tot vorig najaar – nog maar op weinig begrip rekenen in de landelijke kranten. Vooral de onvoorspelbaarheid, grimmigheid en versplintering van de acties worden veroordeeld in de commentaren. De overlast is te groot en boeren verspelen hun krediet, zo is de algemene teneur.

Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad schrijft over indrukwekkende boerenprotesten, maar stelt dat tractoren niet op snelwegen, in drukke centra en bij distributiecentra thuishoren. De overlast zou het recht van protesteren, het geduld en het medeleven van boeren overstijgen. Ook is het terecht dat tractoren verboden zijn bij demonstraties. Als boeren daar maling aan hebben, moet worden doorgepakt; met een landelijk verbod, boetes en inbeslagname van tractoren. Volgens AD moeten boeren zich sterk maken in overleg. Zo overtuigen ze ook het publiek. Tractoren roepen alleen ergernis en verzet op.

Trouw

Trouw is ook kritisch en merkt op dat het boerenprotest kleinschaliger en grimmiger wordt; versplinterd tot een onvoorspelbare reeks lokale acties, die de grenzen van het aanvaardbare tarten. De krant noemt trekkers imponerend en intimiderend en daarom als strijdmiddel te zwaar voor de boerenzaak. Boerenkopstukken roepen ook dat ze monddood worden gemaakt. Wie dat roept, wil vooral zijn gelijk, een aanpak die getuigt van weinig democratische zin en aversie oproept. Jammer, stelt Trouw dat ook een positieve noot kraakt, want de protesten maken één ding helder: boeren hebben het zwaar. Hun verzet tegen de onbetwiste inkoopmacht van supermarkten verdient alle steun.

De Volkskrant

De Volkskrant vraagt zich af of het boerenprotest het gaat redden zonder de sympathie van de burgers. In een analyse staat dat boeren door de nieuwe voermaatregel nog bozer zijn en hun acties nog radicaler en ongerichter. Verspelen ze daarmee niet de goodwill die ze eerst hadden? De krant benoemt kleine groepen ‘betractorde’ boeren die overal onaangekondigd opduiken. Die onvoorspelbaarheid ergert ook de autoriteiten.

De Telegraaf

In De Telegraaf staat een artikel over Farmers Defence Force waarin de aangiftes van bedreigingen door ministers Ollongren en Schouten, en D66-Kamerlid De Groot worden benoemd. In het artikel is te lezen dat de Facebookgroep van boze boeren bol van de haat staat en dat Farmers Defence Force weinig onderneemt tegen deze ‘afschuwelijke en strafbare’ uitlatingen. De organisatie breekt in rap tempo het krediet af dat de boeren hadden opgebouwd. De aanhang van de club lijkt vooral uit hooligans en extremisten te bestaan.

NRC

In een NRC-artikel staat dat het ‘leger van trekkers’ nu overal verschijnt waar het boerenbelang dreigt te worden gefnuikt. Voorbeelden zijn blokkades bij een distributiecentrum en CBL, maar ook boeren die van Eindhovens Dagblad een andere berichtgeving eisten. De traditionele, gematigde boerenlobby lijkt het te hebben afgelegd tegen het nieuwe boerenpopulisme. Geweld, en dreigen met geweld, lijken steeds vaker aan de orde van de dag. Tegelijkertijd is dit het ‘radicale smaldeel’; veel andere boeren zijn eerder ongerust en verward dan boos.

Snel delen

Image
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin