Doorgaan naar artikel

Landsadvocaat: intrekking vergunning optie in stikstofbeleid

Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de stikstofproblematiek. - Foto: ANP premium

Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de stikstofproblematiek. - Foto: ANP

De intrekking van de natuurvergunning van bedrijven in de nabijheid van kwetsbare natuur is een mogelijke optie om de stikstofbelasting omlaag te brengen.

Dat stelt landsadvocaat Besselink in een advies dat is uitgebracht aan het ministerie van LNV en is uitgelekt via het Algemeen Dagblad.

Hans Besselink schrijft volgens de krant dat na intrekking van de natuurvergunning van piekbelasters de discussie kan worden gevoerd over een vergoeding of de verwerving van gronden en gebouwen. Intrekking van de vergunning is een optie naast onteigening.

Een natuurvergunning kan worden ingetrokken als blijkt dat de stikstofbelasting van een natuurgebied door een bedrijf zodanig is dat de natuur verslechtert (in strijd met de verplichtingen van de Europese regelgeving). De optie is ook door anderen, waaronder de actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB), naar voren gebracht. Ook andere advocaten hebben eerder de mogelijkheid op tafel gelegd van intrekking van de vergunning, zelfs als het bedrijf voldoet aan alle voorwaarden die in de vergunning zijn gesteld.

LNV richt zich op gebiedsgerichte aanpak

Het ministerie zegt in een reactie op de berichtgeving dat het advies van de landsadvocaat er een is zoals er vele liggen. Het ministerie is op dit moment bezig in kaart te brengen welke opties er zijn voor een aanscherping van de stikstofaanpak. Minister Schouten richt zich daarbij op een gebiedsgerichte aanpak in samenspraak met onder andere de provincies. “Dat gaat echt verder dan alleen beëindigen; verplaatsen en omschakelen zijn eveneens opties”, aldus de woordvoerder van de minister.

Verplichtende maatregelen zijn het sluitstuk van een proces, heeft de minister vorige week in de Tweede Kamer gemeld. De landsadvocaat stelt in zijn advies dat alleen inzetten op vrijwillige maatregelen mogelijk niet voldoende is om snel tot resultaat te komen. De woordvoerder van landbouwminister Schouten: “Daar nemen we kennis van.”

Activisten van Greenpeace bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. – Foto: Jan Braakman

Greenpeace heeft dinsdag het dak van de Tweede Kamer beklommen om aandacht te vragen voor de natuur. ‘Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur. Greenpeace Nederland roept de politiek op om nu met oplossingen te komen om de natuurcrisis serieus aan te pakken’, aldus Greenpeace.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin