Landsbond: afschaffen verificatieonderzoek mag niet

19-05-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
IMG_pri404741w

De Belgische pluimveebelangenbehartiger Landsbond meldt op zijn website dat het afschaffen van het salmonella-verficatieonderzoek in strijd lijkt te zijn met het Belgisch staatsrecht.

De mogelijkheid om verificatieonderzoek te doen na het vaststellen van salmonella bij ouderdieren is in België vastgelegd in een Koninklijk besluit. Volgens een advocaat die de Landsbond heeft geraadpleegd, is de voedselautoriteit FAVV niet bij machte om aan dit besluit te tornen, en houdt het verbod op het verificatieonderzoek dan ook voor de korte termijn geen stand. Dit kan bij de rechter aangevochten worden. Wel kan voor de langere termijn alsnog het Koninklijk besluit gewijzigd worden.

Vals-positieve resultaten uitsluiten

Net als in Nederland heeft ook België van de Europese Commissie te horen gekregen dat er niet langer verificatieonderzoek gedaan mag worden, nadat er salmonella is vastgesteld bij ouderdieren. Tot nu toe werd dit gedaan om vals-positieve resultaten uit te sluiten. Vermeerderaars in beide landen bepleiten dat het verificatieonderzoek alsnog behouden blijft, zodat niet onnodig koppels ouderdieren geruimd worden die toch geen salmonella blijken te hebben.

Alleen bij ‘gerede twijfel’

Van de Europese Commissie moet een bedrijf echter direct geruimd worden, zodra er salmonella is vastgesteld. Alleen bij ‘gerede twijfel’ mag verificatieonderzoek gedaan worden, maar niet standaard. Vermeerderaars in Nederland en België stellen de invulling van het begrip ‘gerede twijfel’ zoals nu gedaan ter discussie, omdat in de praktijk blijkt dat koppels die in eerste instantie positief testen voor salmonella bij de officiële verificatie toch negatief blijken.

Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.