Doorgaan naar artikel

Lange, moeizame reis met gerst uit Oekraïne

De vrachtwagen wordt geladen met gerst op het bedrijf van Kees Huizinga in Cherkasy (Oekr.). - Foto: Gerjan Wielink premium

De vrachtwagen wordt geladen met gerst op het bedrijf van Kees Huizinga in Cherkasy (Oekr.). - Foto: Gerjan Wielink

Transporteur Gerjan Wielink uit Dronten haalde 66 ton gerst op bij Kees Huizinga in Oekraïne voor Nederlandse afnemers.

Net nadat de Russen Oekraïne waren binnengevallen, besloot Gerjan Wielink zijn diensten en zijn vrachtwagens aan te bieden voor vervoer van hulpgoederen, vooral voedsel, naar dorpen en steden die daar in nood zaten. Wielink runt een agrarisch handels- en transportbedrijf in Dronten.

Eerder deze maand kwamen hij en twee van zijn chauffeurs terug van hun vierde reis van 4.500 kilometer. Ze hebben voedsel afgeleverd in de door de oorlog geteisterde steden Charkov, Odessa en Mykolaiv. Deze keer maakte het konvooi op terugweg een kleine omweg langs de Nederlander Kees Huizinga in Cherksy, 200 kilometer onder Kiev.

oekraine
Gerjan Wielink (r.) met een van zijn beide chauffeurs, Alfred Aarten.

Ze konden daar 3 ladingen van elk 22 ton gerst ophalen voor een Nederlandse afnemer die het afzet als veevoer. De vrachtwagens hebben een zelflos-systeem, waardoor er op heenweg pallets en dozen met voedsel in kunnen en op terugweg losse gerst.

Brandstoftekort

Gerjan heeft meer van zulke reizen meegemaakt en weet uit ervaring dat er onderweg allerlei uitdagingen zijn. In Oekraïne zelf is onder meer brandstoftekort een probleem.

“Toen we eenmaal de Dnipro-rivier waren overgestoken naar het westen, werd het erg druk op de wegen. Daar begint het leven weer normaal te worden. Brandstof is daar ook zeer schaars. We hadden het geluk dat de boer een paar liters over had om ons bij de grens te brengen, maar mijn brandstoflampje ging aan net toen ik overstak. Gelukkig bereikten we een pompstation 60 kilometer over de grens in Polen.”

27 uur wachten bij de grens

Maar de grootste uitdaging is de grensovergang van Oekraïne naar Polen, de Europese Unie in. Die kostte maar liefst 27 uur. “We zijn nu vier keer in Oekraïne geweest om voedsel te bezorgen en hebben een goede relatie opgebouwd met de grenswachten, maar het kan nog steeds ontzettend lang duren om de grens over te komen.”

Lokale vrachtwagenchauffeurs moeten daar vaak wel vijf dagen wachten. “Wij kunnen die kilometerslange wachtrijen meestal passeren omdat we een humanitaire missie zijn. Maar evengoed kostte het meer dan een etmaal.”

Dat komt onder meer door strenge controles. “Als je wagen 10 kilo meer weegt dan zou moeten, heb je al een vet probleem’, aldus Gerjan. Daarbij zijn de Poolse autoriteiten erg traag en is er een grote taalbarrière. “Er zijn maar twee bewakers en een van hen moest zelfs zijn dochter bellen omdat zij Engels kon en hij niet.”

Graancorridors nodig

Volgens Wielink moeten er zo snel mogelijk graancorridors komen bij verschillende grensovergangen, zodat het graan veel sneller het land uit kan. “Nu alle Oekraïense havens zijn geblokkeerd door de Russen, kunnen de boeren in Oekraïne hun graan niet meer exporteren. Wij hebben 66 ton opgehaald. Dat is niet veel, maar het is een begin en geeft de boer wat meer opslagruimte voor de oogst van dit jaar, die binnenkort alweer begint.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin