Doorgaan naar artikel

Langzaamst internet in gemeente Hulst

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Foto: ANP

Snel internet breidt zich snel uit. Kabinet scherpt ambities aan: in 2023 iedereen op 100 Mbps.

De Zeeuwse gemeente Hulst heeft het laagste percentage snelle internetaansluitingen. 63% van de huishoudens haalt daar 100 Mbps. Dat blijkt uit een rapportage van het ministerie van Economische Zaken over snel internet.

Op een digitale kaart kan iedereen de situatie in zijn eigen omgeving nakijken. Een plek boven hekkensluiter Hulst staat een andere plattelandsgemeente, Oudewater (U.), waar 77% van de aansluitingen snel is. Derde is Beemster (N.-H.) met 78%. Daar tegenover staat een groot aantal gemeentes, ook plattelandsgemeentes, verspreid over het land, waar meer dan 99% al deze snelheid haalt.

Inzoomen op de kaart kan tot het niveau van individuele adressen. Een korte scan van de kaart leert dat ook in gebieden met een gemiddeld hoge aansluitsnelheid het buitengebied achterblijft.

Snel uitbreiden

De uitbreiding van het snelle internet gaat wel snel. Bij de vorige inventarisatie in 2017 waren er nog veertien gemeentes met een dekkingspercentage van 50-80. Nu nog maar vier.

Doel van het Actieplan digitale connectiviteit is Nederland voorzien van snel internet. In 2023 moet iedereen beschikking hebben over internet met snelheid van 100 Mbps. Die ambitie is een aanscherping van de eerdere doelstelling om dat te halen in 2025. Dat is een ondergrens, benadrukt staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Kamer. Een ‘groot aantal’ aansluitingen zou dan de 1 Gbps moeten halen. Bedoeling is dat over tien jaar iedereen dat haalt.

Dekkingsgarantie mobiel

Naast vaste verbindingen zijn ook goede mobiele netwerken van belang, aldus de staatssecretaris. Sommige gebieden zijn commercieel niet interessant. Om toch overal een goed mobiel netwerk te garanderen, komt er bij de eerstvolgende veiling van frequenties onder telecombedrijven een dekkingsverplichting voor de vergunninghouders. ‘Dit voorkomt dat private partijen opdraaien voor onrendabele investeringen’, aldus Keijzer. Op 98% van de oppervlakte van elke gemeente moet dekking zijn met ee minimale datasnelheid. De hoogte daarvan moet nog worden bepaald.

Met het actieplan moet Nederland koploper blijven, is de ambitie van het kabinet. Keijzer noemt onder meer de landbouw als een sector waarvoor de ontwikkeling van het 5G-netwerk van belang is. In 2020 zou in ieder geval in één stad al 5G-internet beschikbaar moeten zijn.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin