Langzame prijsdaling voedingsmiddelen in Duitsland, recordprijzen in Verenigd Koninkrijk

04-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Duitse economen en politici gaan ervan uit dat de consumentenprijzen dit jaar langzaam maar zeker dalen. Ze benadrukken daarbij dat er op dit moment geen enkel teken is dat de prijzen snel zullen dalen. In het Verenigd Koninkrijk waren voedingswaren in december 13,3% duurder dan een jaar eerder, de hoogste inflatie sinds 2005. In België kwam de prijsstijging in december tot een halt.

In november bedroeg de Britse voedingsinflatie nog 12,4%. Vrijwel alle eerste levensbehoeften werden duurder. De grootste prijsstijging doet zich voor bij melk dat nagenoeg de helft duurder is dan een jaar geleden. Eieren werden 37% duurder, boter ruim 30%, cheddar en kip 27% en aardappelen en groente meestal rond een kwart.

Kleiner verschil voedingsmiddelenprijzen Duitsland

De voedingsmiddelenprijzen in Duitsland lieten in december voor het eerst een kleiner verschil ten opzichte van 2021 noteren. Voeding was in de laatste maand van vorig jaar 20,7% duurder dan in 2021. Het verschil is daarmee een fractie kleiner dan de 21,1% in november.

Voorlopig geen dalende prijzen

Duits landbouwminister Cem Özdemir rekent voorlopig nog niet op dalende voedingsmiddelenprijzen, meldt Rheinischen Post. De landbouwminister ziet geen mogelijkheden om wat te doen tegen de stijgende prijzen. De sleutel tot lagere prijzen ligt volledig in handen van de Russische president Vladimir Poetin, benadrukt hij. Stijgende prijzen zijn volledig te wijten aan de oorlog en hebben niets te maken met bescherming van klimaat of soorten. “Zolang de Russische president zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne voortzet, zullen we op de een of andere manier met de gevolgen te maken krijgen”, aldus Özdemir.

Inflatie Duitsland

Uit de voorlopige cijfers over de maand december blijkt dat de Duitse inflatie in december is gedaald naar 8,6%. In oktober lag dat nog op 10,4%. Op jaarbasis berekent statistiekbureau Destatis een geldontwaarding van 7,9%. De inflatie ligt daarmee op het hoogste niveau in meer dan 70 jaar.

Prijsstijging voedingswaren België gestopt

De prijsstijging bij voedingsmiddelen in België is tot staan gekomen. Zowel in november als december was voeding 14,5% duurder dan een jaar eerder, blijkt uit voorlopige cijfers van het statistiekbureau StatBel.

Ook de bijdrage van voedingsmiddelenprijzen aan de inflatie in België is gestabiliseerd. Het aandeel van voeding in de Belgische inflatie bedraagt 2,77%. Daarmee doet voeding op dit moment niet veel onder voor de invloed van de duurdere energie (3,25%) op de geldontwaarding voor consumenten. De inflatie in België zakte vorige maand licht naar 10,35%.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer