Skip to content

Lantmännen gaat samenwerken met bedrijf in mycoproteïne

Agrifoodbedrijf Lantmännen gaat samenwerken met Mycorena, dat eiwitten ontwikkelt op basis van schimmels, de zogenoemde mycoproteïnen.

Nieuws
Food
Vleesvervangers gemaakt met mycoproteïnen. Dit vegan ingrediënt is in opkomst voor vleesvervangers. - Foto: Canva/DronG premium

Vleesvervangers gemaakt met mycoproteïnen. Dit vegan ingrediënt is in opkomst voor vleesvervangers. - Foto: Canva/DronG

Het Zweedse agrifoodbedrijf Lantmännen gaat een samenwerking aan met Mycorena. Dit bedrijf ontwikkelt eiwitten op basis van schimmels, de zogenoemde mycoproteïnen.

De twee bedrijven willen samen een portfolio van voedingsproducten ontwikkelen op basis van mycoproteïne. Binnen de samenwerking zijn al enkele prototypes ontwikkeld en de volgende stap om een nieuw productaanbod te ontwikkelen wordt nu gezet. Volgens de twee bedrijven is de verschuiving naar alternatieve eiwitbronnen en ingrediënten een trend die zal doorzetten. Daarbij komt dat in Scandinavië alternatieven voor soja zijn gegroeid en dat de focus is verschoven naar in Zweden geteelde grondstoffen.

Het eiwit uit schimmels kan gemaakt worden met behulp van landbouw- of voedselreststromen. De samenwerking betreft dan ook het onderdeel Cerealia van Lantmännen dat producten maakt op basis van granen, zoals meel, ontbijtgranen, pasta en brood. “Op myco gebaseerde eiwitproductie heeft het potentieel om te resulteren in een eiwitrijk product zonder grote bijproducten, zijstromen of afval”, zo stellen de bedrijven.

Landbouwcoöperatie van Zweedse boeren

Lantmännen is een coöperatie met 19.000 Zweedse boeren als eigenaar. Het bedrijf is actief in ruim 20 landen en heeft een omzet van € 4,5 miljard. Graan staat aan de basis van de meeste activiteiten van Lantmännen.

Mycorena werd opgericht in 2017 en heeft in Gothenburg een pilot productielocatie voor mycoproteine met een productiecapaciteit van 100 ton per jaar. Dit jaar is de bouw van een eerste commerciële fabriek klaar.

Ingrediënt voor vleesvervangers

Mycoproteïne als vegan ingrediënt voor vleesvervangers is de laatste jaren in opkomst. Meerdere bedrijven investeren in de ontwikkeling ervan en in nieuwe fabrieken. Zo bouwt Enough in het Zeeuwse Sas van Gent momenteel een fabriek en ook het Nederlandse The Protein Brewery is bezig met mycoproteïnen. Toch is het geen nieuw eiwit. Het merk Quorn brengt al tientallen jaren producten op de markt op basis van mycoproteïnen.

Lees ook: Mycoproteïne voor vleesvervangers in opkomst

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin