Doorgaan naar artikel

Late vorst richt veel schade aan in Franse land- en tuinbouw

De Franse premier Jean Castex (midden) en landbouwminister Julien Denormandie (links) krijgen uitleg bij de vorstschade in Frankrijk. - Foto: ANP premium

De Franse premier Jean Castex (midden) en landbouwminister Julien Denormandie (links) krijgen uitleg bij de vorstschade in Frankrijk. - Foto: ANP

De Franse land- en tuinbouw is opnieuw op grote schaal getroffen door de late vorst van de afgelopen dagen.

Premier Jean Castex heeft tijdens een bezoek aan getroffen bedrijven direct € 20 miljoen uit het fonds voor nationale agrarische rampen toegezegd om de ergste schade te vergoeden.

In grote delen van Frankrijk heeft het tot afgelopen weekend drie nachten achtereen licht tot matig gevroren. Vooral boomgaarden met perziken, abrikozen, kersen, nectarines en ander fruit zijn getroffen. In de sector zachtfruit wordt geschat dat in veel gebieden 70% van de oogst als verloren beschouwd moet worden. Ook is, net als in enkele voorafgaande jaren, schade aangericht aan de druiven voor de wijnproductie. “De vallei van de Garonne, de Dordogne, sommige streken in het oosten, het noorden en de regio Aquitaine zijn alle getroffen”, somt premier Castex op. Hij besloot snel de wijnstreken te bezoeken, vergezeld van minister Julien Denormandie van landbouw, met het oog op de komende zondag te houden eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Mogelijke tekorten

In de tuinbouw wordt gewaarschuwd voor tekorten deze zomer. “Vorig jaar hebben we de verkoop op gang kunnen houden door de voorraden maar die zijn er nu ook niet meer. Dat de levering onderbroken zal worden, staat nu al vast”, aldus voorzitter Serge Bousquet van de regionale kamer voor de landbouw in Lot-et-Garonne. Zijn collega in het aangrenzende Tarn-et-Garonne Alain Iches vreest dat de toegezegde steun te laat komt: “Het zijn mooie beloften, maar het zal toch maanden duren voordat het geld is overgemaakt. In veel gevallen is de steun over 2021 pas net uitbetaald. Veel boeren en tuinders zitten op korte termijn met een kastekort, daar moet hulp voor komen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin