Latente ruimte in stikstofregels niet helemaal gered

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Ronald Hissink - Foto: RONALD HISSINK
Foto: Ronald Hissink

De provincies buigen zich deze week over de ‘nieuwe’ beleidsregels voor stikstof. Minister Schouten heeft de grote lijn hierin al bekendgemaakt. Die lijkt wat gunstiger voor de veehouderij dan de vorige versie.

Zo nemen de provincies de definitie van het rijk over als het gaat om het inhouden van latente ruimte bij salderen: dat is het verschil tussen de vergunning en wat er gebouwd is, en niet het verschil met de veebezetting.

Extra armslag bij afromen emissieruimte bij salderen

De provincies houden wel wat extra armslag als het gaat om het afromen van de emissieruimte bij salderen. Hoofdregel is dat 30% ingehouden wordt, maar in bijzondere situaties mag een provincie meer inhouden.

Noord-Brabant presenteerde vrijdag 6 december alvast haar aangepaste veehouderijbeleid. Dat moest wel zo snel omdat juist die dag een rechtszaak diende tegen de provincie. Inzet was: verschuiving van de deadlines. Die wil de provincie nu geven – alvast een klein overwinninkje voor de landbouworganisaties.

Use-it-or-lose-it-principe

Maar Brabant had in de kleine lettertjes toch ook een aanscherpinkje in petto. Anders dan minister Schouten wil de provincie het ‘use-it-or-lose-it-principe’ hanteren bij natuurvergunningen. Ofwel, als je hem niet tijdig gebruikt, ben je de ruimte weer kwijt. Ziedaar, via een achterdeur toch wat extra latente ingepikt. Voor nieuwe (PAS-)vergunningen maakt dit niet veel uit, want daar zit al een realisatietermijn in. Voor oudere NB-vergunningen lijkt dit toch een addertje onder het gras.Beheer