Lauwe markt blankvleeskalveren

13-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Net als vorige week blijven prijzen van de blankvleeskalveren gelijk. De boerderij-notering blijft daardoor op een gemiddeld niveau van € 5,80 (excl. btw) per kilo geslacht gewicht.

Hogere prijzen komen vooralsnog niet uit de kalfsvleesmarkt, die is nog zoekende. De combinatie van opstarten in het nieuwe jaar en de relatieve warmte beperken de vraag naar kalfsvlees. Vooral de afzet van typische winterartikelen blijft achter. Toch lukt het per saldo nog wel om het vleeskalf voor gelijke prijzen te verwaarden, ook omdat er geen druk is vanuit de aanvoer.

Slachtleeftijden laag

Slachterijen kunnen de slachtcapaciteit nog gemakkelijk aan de vraag aanpassen omdat de slachtleeftijden van de kalveren laag zijn. Bij dit beleid gaan die wel iets stijgen maar dat wordt niet als een probleem gezien. In het buitenland worden als gevolg van een krapte aan vleeskalveren wel hogere prijzen gemaakt, met name in Italië en Frankrijk. Marktkenners benadrukken dat de ondertoon ook in Nederland positief is en prijsverhogingen in de lucht hangen.

Prognose: prijzen nog stabiel.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer