LDC Groupe boekt hogere omzet

28-05-2020 | |
LDC verwerkte met 1,055 miljoen ton voor het eerst meer dan een miljoen ton kip en ander pluimvee in twaalf maanden tijd. Foto: Jan Willem Schouten
LDC verwerkte met 1,055 miljoen ton voor het eerst meer dan een miljoen ton kip en ander pluimvee in twaalf maanden tijd. Foto: Jan Willem Schouten

Het grootste kippenbedrijf van Frankrijk LDC Groupe heeft in het boekjaar tot 29 februari de omzet met 7,8% zien toenemen naar ruim € 4,4 miljard. De operationele winst kwam met € 201,5 miljoen 5% hoger uit.

LDC verwerkte met 1,055 miljoen ton voor het eerst meer dan een miljoen ton kip en ander pluimvee in twaalf maanden tijd. LDC tekent daarbij wel aan dat de omzet in maart en april door de coronabeperkingen 7% lager lag dan een jaar eerder.

Duurdere segment pluimveevlees

LDC zit met het kwaliteitsmerk Loué en met andere merken vooral in het duurdere segment van de markt voor pluimveevlees. Daarnaast heeft het bedrijf een grote traiteurdivisie. De omzetgroei is vooral te danken aan goede verkopen rond de feestdagen eind vorig jaar en aan recente overnames. Ondanks de coronacrisis, die zich na afloop van het boekjaar manifesteerde, blijft LDC volop investeren.

Eureden wil die activiteiten afstoten en geeft de voorkeur aan een Franse koper

Zo is het bedrijf in onderhandeling met coöperatie Eureden over de overname van Ronsard, het vierde kippenbedrijf van Frankrijk met een omzet van € 160 miljoen en 750 man personeel. “Eureden wil die activiteiten afstoten en geeft de voorkeur aan een Franse koper”, meldt LDC. Dat wil alle zes productievestigingen van Ronsard in handen krijgen, maar zal niet de bestaande schuldenlast overnemen. Als tegenprestatie tekent LDC een afnamecontract met de pluimveehouders die momenteel nog aan Ronsard leveren.

Terugdringen invoer buitenlandse kip

Ook wordt € 160 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe fabriek bij de hoofdvestiging van dat bedrijf in Bignan, Bretagne. De overname moet ertoe bijdragen om de invoer van buitenlandse kip verder terug te dringen en de markt te heroveren voor Franse producten, een al lang bestaand streven van LDC. “Deze acquisitie stelt ons in staat de productie van kwaliteitskip op te voeren en het regionale aanbod te versterken, iets waar de consument meer en meer gevoelig voor is”, aldus topman Denis Lambert.

Tegelijkertijd versterkt LDC zelf wel zijn positie in het buitenland, dat in het boekjaar € 473 miljoen aan de omzet bijdroeg. Zo worden de activiteiten van het vorig jaar overgenomen Kiplama, dat Franse speciaalproducten invoert in de Benelux, verder versterkt. Ook is recent het Hongaarse Marnevall overgenomen en verder breidt LDC de activiteiten in Polen en de export naar Aziatische landen verder uit.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer