LDC Groupe zet meer in op plantaardige productie

25-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

LDC Groupe, het grootste kip- en traiteurbedrijf van Frankrijk, wil de productie van plantaardige producten in vijf jaar tijd verdrievoudigen naar 10.000 ton per jaar.

Dat zou dan € 60 miljoen aan extra omzet op moeten leveren. Bovendien staat LDC Groupe open voor overnames van andere bedrijven op dit gebied. Dat heeft CEO Philippe Gelin meegedeeld tijdens een toelichting op de jaarcijfers. “Onze ambitie is om de flexitarische beweging te ondersteunen. Het gaat daarbij dan dus om interne groei. Wij staan daarnaast ook open voor alle mogelijkheden die zich presenteren om externe groei te realiseren.”

Minder pluimveevlees aangevoerd

Plantaardig blijft voor de groep als geheel nog wel een beperkt onderdeel. LDC heeft in het boekjaar tot eind februari 2022 1,1 miljoen ton vlees verwerkt. Zoals eerder gemeld leverde dat een omzet op van € 5 miljard. De brutowinst kwam uit op € 560 miljoen ofwel 40% meer dan in de voorafgaande periode. De grote uitbraak van vogelgriep in Frankrijk zorgt ervoor dat LDC deze maanden rond 15% minder kip en ander pluimveevlees aangevoerd krijgt. Bovendien slaagt het bedrijf er niet in alle kostenstijgingen, vooral voor veevoer, in gelijk tempo door te rekenen aan de afnemers.

Groei in merkproducten

Het Franse bedrijf wil de komende vijf jaar snel verder groeien. Bij pluimvee moet de productie tot 2026 met 17% zijn opgevoerd ‘om onze positie als marktleider verder te consolideren’. Die groei moet vooral komen van de merkproducten en van verdere innovatie, met daartegenover een hogere productiviteit in de fabrieken. Bij de traiteurdivisie wil LDC door externe overnames het productengamma verder uitbreiden. Buiten Frankrijk ‘gelden dezelfde ambities’ met als doel daar in 2026 een omzet te bereiken van € 1,4 miljard, dat is dan dubbel zoveel als in het afgelopen boekjaar.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer