Lector: vast loket agroketen tegen cybercriminaliteit is optie

Cybercriminelen weten de food- en agriketen vaker te vinden. Foto: Canva
Cybercriminelen weten de food- en agriketen vaker te vinden. Foto: Canva

Hackers vallen bedrijven steeds vaker succesvol aan. Ook in de food- en agriketen. De ‘kaashack’ bij Bakker Logistiek was er onlangs een voorbeeld van.

Cybercriminelen weten de food- en agriketen vaker te vinden. Vorig jaar bijvoorbeeld bij Royal Reesink, onlangs gebeurde dit nog bij Bakker Logistiek. In beide gevallen ging het om gijzelsoftware. De recente ‘kaashack’ schopte de logistiek en belevering door Bakker Logistiek volledig in de war. Met als gevolg lege schappen en een tijdelijk kaastekort bij Albert Heijn. Voor bedrijven in de voedselketen was dit een wake-up call, want zij kunnen bij een hack nu geen hulp vragen bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Dit leidde woensdag tot Kamervragen van de PvdA of de voedselvoorziening niet als vitale infrastructuur aangemerkt zou moeten worden, zodat dit wel mogelijk wordt.

Samenwerking binnen een keten met één vast hulploket kan wel helpen

Rutger Leukfeldt is lector cyber security op de Haagse Hogeschool. Hij denkt dat zo’n ‘stempel’ nuttig kan zijn voor de agroketen, maar stelt tegelijkertijd dat heel veel andere ketens ook zo gekenmerkt kunnen worden. “Binnen een vitale infrastructuur houd je cybercriminelen niet opeens tegen, maar samenwerking binnen een keten met één vast hulploket kan wel helpen. Het is alleen de vraag of de overheid daarin een rol moet spelen.”

Cyberveiligheidsplan FrieslandCampina

Food & Agribusiness peilde enkele grote bedrijven in de agroketen hoe zij zich wapenen tegen cybercriminaliteit. FrieslandCampina ziet dit thema als een van de belangrijkste risico’s. Zeker in een keten waarin je met meerdere partijen te maken hebt en in een coronatijd waarin medewerkers vaak thuiswerken. “Wij trainen ons personeel continu, er is veel aandacht voor mailverkeer via testprogramma’s”, zegt persvoorlichter Jan Willem ter Avest. FrieslandCampina werkt daarnaast met een cyberveiligheidsplan. Ook is een Security Operations Centre opgezet om cyberbedreigingen te voorkomen, te detecteren en hierop te regeren. Nieuw is een uitgebreid ICT-netwerkbeveiligingsprogramma dat uitgerold wordt om fabrieken af te schermen.

Acht beveiligingsspecialisten in dienst

Bij Lely – producent van robots en datasystemen – staat cyber security ook hoog op de agenda. Het bedrijf maakt gebruik van een lokaal netwerk en schermt alle apparaten af van een directe internetverbinding. Externe partijen waarmee data gedeeld kan worden, worden standaard geaudit door Lely. Ook laat het bedrijf zichzelf jaarlijks ‘aanvallen’ door ethische hackers om eventuele zwakke plekken te ontdekken en up-to-date te blijven. Ook heeft het bedrijf acht beveiligingsspecialisten in dienst.

Bewustwording onder het eigen personeel speelt ook een grote rol

Fancom – gespecialiseerd in automatiseringssystemen – koopt juist extra kennis in om de beveiliging op orde te houden. Via een bedrijf dat gespecialseerd is in cyber security. Bewustwording onder het eigen personeel speelt ook een grote rol. Medewerkers krijgen jaarlijks een online training cyber security. Tot slot heeft Fancom elke maand een security call met zusterbedrijven om up-to-date te blijven en oplossingen te vinden voor eventuele datalekken.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteurBeheer