Leden FloraHolland willen onderzoek naar directie

09-03-2021 | |
FloraHolland verhandelt jaarlijks voor € 4,6 miljard aan bloemen en planten en heeft ongeveer 4.000 leden. - Foto: Canva
FloraHolland verhandelt jaarlijks voor € 4,6 miljard aan bloemen en planten en heeft ongeveer 4.000 leden. - Foto: Canva

Ontevreden leden van bloemenveiling FloraHolland willen dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de directie.

Vooral kleinere kwekers en handelaren hebben kritiek op allerlei vernieuwingsplannen van de directie van de coöperatieve veiling. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Een groep van honderden leden wil dat de ledenraad onderzoek gaat doen naar het functioneren van de directie. Volgens het FD gaat het om meer dan 500 leden die vragen om dat onderzoek.

Verschillen tussen telers

FloraHolland verhandelt jaarlijks voor € 4,6 miljard aan bloemen en planten en heeft ongeveer 4.000 leden. Vorige week werd een omzetrecord geboekt van ruim € 162 miljoen. Net als bij andere grote coöperaties zijn er ook bij de veiling grote verschillen tussen de leden. Niet alleen wat omzet betreft, maar ook in soort product. Sommige leden zijn zeer groot in een gespecialiseerde teelt, anderen zijn juist actief in kleine nichemarkten. Grote leden willen juist meer digitaliseren en verduurzamen. Anderen gaat dat weer veel te snel volgens het FD.

Meer dan 800 telers ontevreden over de koers

De ontevredenheid sluimert al veel langer. Een maand geleden uitten meer dan 800 leden hun onvrede over de koers van het bedrijf. Een deel van de kwekers verzet zich tegen de snelle en verplichte invoering van een digitaal handelssysteem. Andere omstreden aanpassingen zijn een verplichte milieucertificering voor kwekers, de ontwikkeling van allerlei nieuwe diensten en het mogelijk verdwijnen van de bekende fysieke veilingklok.

Overname door ACM tegengehouden

Een ander probleem voor de veiling is een onderzoek van de ACM. De mededingingsautoriteit maakte onlangs bekend dat een aangekondigde overname van drie vervoerders van bloemen en planten door de veiling niet kan doorgaan.

Lees ook: Rechtszaak tegen FloraHolland vanwege octrooibreuk

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer