Leden Ierse coöperatie steunen verzelfstandiging

20-12-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De leden/aandeelhouders van de Ierse coöperatie Glanbia Co-op hebben de verdere verzelfstandiging van zuivelbedrijf Glanbia Ireland goedgekeurd.

Het zuivelbedrijf komt daarmee volledig los te staan van de gelijknamige foodonderneming. Dat betekent dat Glanbia Ireland, partner van Royal A-ware bij een te bouwen kaasfabriek in Ierland, ook een andere naam krijgt.

De plannen werden gesteund door 80% van de 4.000 stemgerechtigde leden van de coöperatie. Die betaalt Glanbia plc € 307 miljoen om het 40% belang in Glanbia Ireland dat nu nog in haar handen is over te nemen. De coöperatie gaat ook voor € 149 miljoen aan aandelen in het beursgenoteerde Glanbia plc onder de leden verdelen. “Ik ben erg blij dat de aandeelhouders in grote mate voor deze interessante ontwikkeling voor onze boeren hebben gestemd. Het is een historische mijlpaal in de evolutie van onze Co-op die al meer dan honderd jaar resultaten heeft opgeleverd voor haar leden. Wij geloven dat 100% eigendom voor de boeren het juiste model is voor de toekomst”, aldus bestuursvoorzitter John Murphy.

Glanbia Ireland is met elf fabrieken en rond de 6.000 leverende boeren het grootste melkverwerkende bedrijf van Ierland. Vorig jaar verwerkte het bedrijf 2,6 miljard liter melk en draaide daarmee een omzet van € 1,9 miljard.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer