Leegverkoop eieren voor Pasen

15-04 | |
Foto: WUR
Foto: WUR

De eierverkopen verliepen deze week zoals de eierhandelaren hadden verwacht: de handel begon sterk, maar zwakte aan het eind van de week af.

Winkelbedrijven kochten veel in. Of die eieren ook werkelijk zijn verkocht, zal volgende week duidelijk worden. Of ze ook gegeten zijn zal nog later pas blijken. Pakstations zijn behoorlijk leeg, eieren die binnenkwamen gingen vrijwel direct weg, de aanleveringen voor de winkels waren krap, de eieren zijn op.

De eiernoteringen maakten deze week een pas op de plaats of daalden licht.

Barneveld noteert onveranderd

Barneveld noteerde onveranderd voor kooi- en scharreleieren, evenals de Duitse Weser-Ems voor deze soorten. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde over alle gewichtsklassen gemiddeld met vier cent.

De NOP-richtprijs kon het hoge prijsniveau deze week niet vasthouden. De richtprijs voor de witte scharreleieren 62-63 gram daalde met 34 cent naar € 11,41, die van de bruine scharreleieren met 19 cent naar € 11,75. Voor het eerst sinds enkele weken weer een prijsverschil tussen wit en bruin.

Van echte omslag geen sprake

De hectiek en het ‘over-sentiment’ van de laatste weken lijkt wat geweken. Maar van een echte omslag is nog geen sprake. De ‘overspannenheid’ is er wat af, maar niet meer dan dat.

Er is nog steeds sprake van krapte, vooral in de kooi-eieren. Daar is (internationaal) een deel van de productie en aanvoer weggevallen door vogelgriep en Oekraïne.

De industrie kocht deze week beperkt, wilde geen voorraad vormen. De industrienoteringen daalden deze week, met uitzondering van de Franse Rungis, mogelijk doordat Frankrijk wat meer geraakt is door AI.

De NOP-industrienotering voor kooi-eieren daalde met zeven cent naar € 1,798, die voor scharreleieren met 7,3 cent naar € 1,807. Door deze verlagingen van de industrienoteringen werd de NOP-richtprijs voor tafeleieren minder sterk ondersteund. En daarmee zorgt voor een correctie van de tafelei-notering.

Vogelgriep Gelderse Vallei

De algemene verwachting is dat het volgende week na Pasen wat rustiger zal worden. Wat de voorspelling lastig maakt zijn de recente AI-besmettingen in Lunteren en Barneveld. “Een drama”, zo verwoordde een eierhandelaar deze situatie. In de ingesloten gebieden staan veel eieren vast tot na Pasen. Om die weg te werken vergt een flinke logistieke inspanning van de eierhandel; bijna elke eierenhandelaar heeft wel leveranciers/legpluimveehouders in die regio. Hopelijk wordt snel een nieuwe tussenlocatie bekend, zodat transport geregeld kan worden. “Vanaf dinsdag kunnen we de tanden erin zetten om die miljoenen eieren met één-op-één-transport uit het gebied te halen.”

Al met al is de verwachting blijvende krapte in de kooi-eieren, onzekerheid en een lichte neerwaartse prijscorrectie.

Prognose: lichte prijsdaling

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer