Leerdammer verlaagt melkprijs en stopt met VLOG-toeslag

06-03 | |
In het najaar stopt Leerdammer met de toeslag voor boeren die de koeien gentechniek-vrij voeren (VLOG). - Foto: Herbert Wiggerman
In het najaar stopt Leerdammer met de toeslag voor boeren die de koeien gentechniek-vrij voeren (VLOG). - Foto: Herbert Wiggerman

Lactalis Leerdammer verlaagt de melkprijs voor maart met € 5,36. Deze komt uit op € 50,91 per 100 kilo melk. Dat is op basis van 4,41% vet en 3,47% eiwit.

In deze melkprijs zijn de toeslagen van € 2 voor weidegang en € 1 voor VLOG-melk meegenomen. Ook is 25 cent per 100 kilo in deze prijs meegenomen voor melkveehouders die hun koeien zowel weiden als VLOG-voeren. Deze premie kan oplopen tot 60 cent per 100 kilo melk, afhankelijk van de inspanningen die ondernemers leveren in het duurzaamheidsprogramma ‘Duurzaam Leerdammer’. Deze premie wordt jaarlijks met het melkgeld van maart uitgekeerd.

Melkveehouders die meer dan 100.000 kilo melk leveren per maand, zien vanaf deze maand hun kwantumtoeslag oplopen tot € 2,50 per 100 kilo melk. De door Food&Agribusiness berekende melkprijs op basis van 4,45% vet en 3,58% eiwit komt uit op € 48,92 per 100 kilo melk. Met een verlaging van bijna € 5,50 komt de prijs nog boven de melkprijs van maart 2022 uit. Toen lag de melkprijs op € 44,74. Alle bedragen zijn exclusief btw en op basis van een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk. De bijdrage van 5,5 cent aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Leerdammer stopt met VLOG

Lactalis Leerdammer stopt dit najaar met het belonen van VLOG-melk (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik). De zuivelverwerker komt tot dit besluit nadat het de verwachtingen van consumenten heeft geanalyseerd. Daarin komt naar voren dat dierenwelzijn belangrijker is geworden dan het voeren zonder genetisch gemodificeerde organismen . Daarop besluit het bedrijf de VLOG-certificering vanaf aankomend najaar niet te verlengen. Zoals genoemd gaat het voor melkveehouders die VLOG-vrije melk leveren om € 1 per 100 kilo melk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer