Doorgaan naar artikel

Leev wil toe naar nieuwe biologische standaard

Met Leev laten we zien dat het eten van biologische producten en plantaardige alternatieven smaakvol en trendy is.

Leev premium

Aart-Jan Knauff, directeur van Leev, wil kleur brengen in het supermarktschap. - Foto's: Leev

Biologisch heeft vaak een duur en exclusief imago, merkt Aart-Jan Knauff, directeur van Leev. “Met ons assortiment laten we zien dat het eten van biologische producten en plantaardige alternatieven smaakvol en trendy is. Wij geloven dat je past echt impact kunt maken als je gezonde, duurzame voeding beschikbaar en aantrekkelijk maakt voor iedereen.”

Leev.nu is in 2009 opgericht door Leo Voorwinden als een sociale onderneming, blikt algemeen directeur Aart-Jan Knauff terug. “Met de opbrengst van het Leev-assortiment in de supermarkt, financierde hij het zorginitiatief Leevboerderij Het erfdeel. Hiermee krijgen jongeren die geen thuis meer hebben of vastlopen in hun leven door middel van een begeleide woonplek een nieuwe toekomst.”

Met Leev zag Voorwinden zijn twee passies samenkomen: het ontwikkelen van vernieuwende, gezonde, biologische producten en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het welzijn van de mensen om hem heen. “We leverden een 100% biologisch assortiment in verschillende categorieën in de supermarkten”, vertelt Knauff. “Daarmee speelden we in op de vraag naar uitgebreidere assortimenten biologische producten in het schap. Ons assortiment varieerde van dagelijkse voedingsmiddelen tot aan verzorgingsproducten.”

Inspirerend assortiment

In de loop der jaren is het bedrijf zich altijd blijven richten op een inspirerend, volledig biologisch assortiment. “Wij geloven in de kracht van de natuur. Enjoy organic happiness”, legt Knauff uit. “Enjoy staat voor lekker, inspirerende producten die bijdragen aan een goede energie. Organic is de basis waaruit we werken. Dat gebeurt conform de vier principes van biologische landbouw: gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg. Happiness, tot slot, staat voor een eerlijke, sociale manier van werken, langetermijnrelaties met klanten en leveranciers en aandacht voor de mens.”

We proberen zoveel mogelijk lekkernijen aan te bieden die op meerdere vlakken een gezondere keuze vormen

Inmiddels is de Leevboerderij zelfstandig in een andere vorm verder gegaan. Leev heeft echter zijn vaste positie in het supermarktschap behouden. Vandaag de dag biedt het merk een groot assortiment gezonde ontbijtproducten, broodvervangers en snacks. Bijna alle producten zijn vegan, op de chocoladewafels en cookiebars met chocolade na. “De meeste producten hebben een gezonde basis doordat er meer vezels, eiwitten en plantaardige vetten in zitten. Dit zorgt voor een gezonder alternatief dan wanneer iets alleen of een groot deel uit tarwemeel bestaat”, aldus Knauff.

Gezondere keuze

Leev gebruikt voornamelijk peulvruchten, spelt en haver als ingrediënten, waardoor de vezels en eiwitten van nature al in de producten zitten. “We proberen zoveel mogelijk lekkernijen aan te bieden die op meerdere vlakken een gezondere keuze vormen. Een aantal producten is iets minder gezond, zoals de cookiebars en glutenvrije stroopwafels, maar ook deze zijn over het algemeen een gezonder alternatief voor de meeste suikerbommen in de winkel.”

Lees verder onder foto

Leev biedt zoveel mogelijk producten aan die op meerdere vlakken een gezondere keuze vormen. Yes Peas (rechts), een gezonde kikkererwtensnack, is recent aan het Leev-assortiment toegevoegd.
Leev biedt zoveel mogelijk producten aan die op meerdere vlakken een gezondere keuze vormen. Yes Peas (rechts), een gezonde kikkererwtensnack, is recent aan het Leev-assortiment toegevoegd.

Samenwerking met partners

Het overgrote deel van de omzet komt van producten die in Nederland geproduceerd worden. Knauff: “Hiervoor werken we samen met partners. Hiermee werken we al heel lang samen of trekken we in een start-upfase intensief mee op.” Ter illustratie noemt hij de recent gelanceerde Yes Peas, een gezonde kikkererwtensnack. “Deze snack wordt gemaakt door een super innovatieve Duitse startup. De jonge ondernemers kopen de biologische kikkererwten in Italië in. Daarna worden ze in kleine batches met veel handwerk geweekt, gekookt, droog geroosterd en daarna gekruid met zo natuurlijk mogelijke ingrediënten. Sinds kort liggen ze in de schappen bij Aldi en Trekpleister.”

Imago hip en smaakvol

Leev wil biologische voeding meer kleur geven in het supermarktschap. “Het eten van biologische producten en plantaardige alternatieven is hip en smaakvol”, legt marketingmanager Ninke Persson uit. “Dat proberen we met onze merkuitstraling te benadrukken. Als je het zakje van Yes Peas ziet, dan denk je niet meteen aan een duurzaam of gezond product, maar aan een lekkere borrelsnack die eigenlijk iedereen wel aanspreekt. Op die manier willen we iedere consument laten genieten van gezonde en duurzame producten.” Daarnaast probeert het bedrijf via social media consumenten te stimuleren om voor biologisch te kiezen. Ook het aanbieden van goede smaakvolle producten is van groot belang, weet ze. “Als het product lekker is, heb je al de helft gewonnen.”

Aanscherpen duurzaamheid

Momenteel is Leev bezig met een B-Corpcertificering. “Deze certificering zorgt ervoor dat je als organisatie blijft aanscherpen op de verschillende gebieden van duurzaamheid”, licht Knauff toe. “Zo blijven we altijd zoeken naar verbeteringen en blijven we innoveren.”

De definitie van wat duurzaam of gezond is, is aan verandering onderhevig

De komende jaren wil hij op het gebied van duurzaamheid nieuwe langetermijndoelen stellen. Bijvoorbeeld wat betreft verpakkingen en landbouwmethode. “De definitie van wat duurzaam of gezond is, is aan verandering onderhevig. Toen Leev in 2009 startte, was biologisch hét middel om bij te dragen aan een betere wereld. Maar is anno 2023 enkel biologische producten maken nog wel genoeg om bij te dragen aan een toekomstbestendige voedselketen? En hoe zit het met de ingrediënten die van ver komen? Daarin gaan we ons de komende tijd verder verdiepen.”

Knauff besluit: “We gaan met veel positieve energie aan de slag om de standaard norm om te buigen naar de nieuwe biologische standaard. Wij geloven dat je pas echt impact kunt maken als je gezonde, duurzame voeding beschikbaar maakt voor iedereen.”

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin