Foto: Ronald Hissink
Het legaliseren van de zogeheten PAS-meldingen kan pas volgend voorjaar echt beginnen.
Dat meldt provincie Brabant. De woordvoerder spreekt van een ‘lang lopend uitvoeringsproces’, en laat weten dat de daadwerkelijke legalisering pas in het voorjaar van 2021 van start kan gaan. Totdat ze een vergunning hebben, kunnen deze bedrijven geen stikstofrechten verkopen of verleasen.
De legalisering valt onder verantwoordelijkheid van het rijk. De provincies werken er aan mee. Betrokken bedrijven hebben van uitvoeringsorganisatie RVO een mail gehad met het verzoek voor 1 oktober aan te geven of ze inderdaad hun situatie willen legaliseren. Daarna volgen verdere verzoeken om informatie, meldt RVO.
Toezegging legalisatie PAS-meldingen
De PAS-melders hebben officieel geen vergunning meer sinds de Raad van State vorig jaar het Programma Aanpak Stikstof ongeldig verklaarde. Ze hebben wel de toezegging dat ze gelegaliseerd worden. Daarvoor is de vorming van een ‘ontwikkelreserve’ nodig. En dat is in de praktijk een complex en tijdrovend proces, aldus de woordvoerder van provincie Noord-Brabant. Ze wijst erop dat het betrokkenen vrij staat om zelf een vergunningsaanvraag in te dienen voor de activiteiten die onder hun melding vallen.
Voor bedrijven die geen melding hebben en geen vergunning, omdat ze onder een bepaalde drempelwaarde vielen, geldt hetzelfde. Ook zij mogen nog geen rechten verleasen of verkopen. Probleem bij de legalisering van deze bedrijven is dat ze niet geregistreerd zijn.
Intussen heeft ook ook Limburg besloten met ingang van 1 oktober het verleasen van stikstofrechten open te stellen. Verkopen kon hier al langer.