Doorgaan naar artikel

Lege schappen door boerenprotesten

Foto: ANP

Foto: ANP

Door de boerenprotesten vandaag kregen consumenten niet altijd wat ze wilden.

Als gevolg van boerenprotesten die vrijdag en zaterdag zijn en worden gehouden bij distributiecentra van verschillende supermarkten zijn een aantal bestellingen niet bezorgd. In Raalte (Ov.) blokkeren boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voerden boeren actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen werd actie gevoerd.

Annuleringen online bestellingen

Een woordvoerster van Jumbo laat zaterdagavond weten ‘begrip te hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren’, maar ook ‘alles op alles’ te zetten ‘om de schappen goed gevuld te houden en voor nu zien wij geen problemen. Onze klanten kunnen nog steeds voor al hun boodschappen bij ons terecht. Online bestellingen proberen we zoveel mogelijk later uit te leveren, maar we hebben aan aantal bestellingen helaas moeten annuleren.’

Door het protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn ontstond zaterdag drukte op de wegen rond Zwolle. Vrijdag werd er ook actie gevoerd, toen blokkeerden boeren in Woerden en Veghel een distributiecentrum van Jumbo.

Lees verder onder het Facebookbericht.

Farmers Defence Force

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zei eerder dat het om een spontane actie van individuele boeren gaat. Donderdag liep een ultimatum van de actiegroep af. FDF had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen(CBL) zegt te hebben aangegeven langer tijd nodig te hebben om te kijken naar het Farmer Friendly-voorstel. Directeur Marc Jansen zei al eerder zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.

Blokkades hebben een gezondheids- en veiligheidsrisico

Corona

Zaterdag herhaalde het CBL die boodschap aan de boeren. Het CBL noemt dit soort blokkades van distributiecentra ‘in deze periode van kerstdrukte én de coronapandemie onacceptabel’. CBL in een verklaring: “Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om ‘verloren ritten’ in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico. Veel mensen worden gedupeerd door de boerenacties. Het CBL staat in nauw contact met de overheid en autoriteiten om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening voor Nederland niet verder verstoord wordt.”

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin